Folkets hus i Hässelby villastad, byggt 1906, har fått ett rejält ansiktslyft. Foto: Anna Z Ek

Nystart för uppfräschat Folkets hus

Efter en omfattande renovering är gamla ärevördiga Folkets hus i Hässelby villastad som nytt – åtminstone utvändigt. Men husets själ finns kvar, och med den alla minnen från den tidiga arbetarrörelsens kamp, uppoffringar och förhoppningar.

  • Publicerad 07:00, 27 okt 2018

När Mitt i en onsdagsförmiddag besöker den pampiga, vita byggnaden vid Riddersviksvägens slut pågår verksamhet i form av en spanskakurs. Andra dagar i veckan utnyttjas lokalerna av Hässelby spelmansgille, en schackklubb och en yogagrupp för att bara nämna några av verksamheterna.

Byggnaden är rejält upprustad, har fått ett nytt tak, uppfräschad fasad och en ny uteplats bland annat. 

För bara ett par år sedan såg det betydligt dystrare ut. Renoveringsbehovet var stort men föreningen hade inga pengar. Lösningen blev att man sålde av cirka 2 000 kvadratmeter av tomten till Småa som ville bygga nio radhus mellan Folkets Hus och Riddersviksvägen.

– Avstyckningen gjorde att vi fick ihop några miljoner, pengar som vi nu använder för att renovera huset, berättar Ulla Anjou, sekreterare i Hässelby villastads Folkets hus-förening.

Hur det blir med de planerade radhusen är oklart i nuläget. Nyligen meddelades att Småa har sålt den avstyckade tomten vidare till företaget Borohus, som nu arbetar fram sina egna byggplaner.

Ulla och Per Anjou är sekreterare respektive ordförande i föreningens styrelse. Foto: Anna Z Ek

 

Men Folkets hus står där det står, och det har det gjort sedan början av förra seklet.

Året var 1904 när stenhuggeriarbetarna från Kyrkhamn tillsammans med medlemmar i Lövsta arbetarförening vid ett möte tog ett gemensamt beslut: de skulle bygga ett Folkets hus.

– De behövde någonstans att hålla sina möten. De var inte så väl sedda överallt då, berättar Ulla.

Porträtt av tidigare socialdemokratiska ledare – Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander Olof Palme med fler – pryder ett av rummen. Bild: Anna Z Ek.

 

Två år senare, efter många turer och en del konflikter med greve Bonde som tidigare ägde marken, stod byggnaden klar. Ullas egen farfar, som var snickare, var en av dem som var med på den tiden.

Sedan dess har otaliga kurser, möten och fester hållits i huset. Här höll en ung Gunnar Sträng till under den tid han cyklade runt i Hässelby och organiserade trädgårdsarbetare – långt innan han blev finansminister med både hängslen och livrem. Här hölls danser, dragspelstävlingar och årsmöten.

– Det fantastiska tycker jag är att den här verksamheten alltid har drivits ideellt. Och trots att man aldrig fått några kommunala bidrag, säger Ulla.

Dans, dragspelstäflan eller ett föredrag om spritsmugglingens orsaker – otaliga tillställningar av allehanda slag har ägt rum i Folkets hus genom åren. Foto: Anna Z Ek

 

Om den utvändiga renoveringen är praktiskt taget klar återstår fortfarande en hel del invändigt arbete att göra. Ett av rummen ser för närvarande mest ut som en arbetsplats, men kommer att bli klart till årsskiftet, är förhoppningen.

Planer finns även på att ordna en boulebana och minigolfbana på tomten. Och naturligtvis ska huset få en ny, fin Folkets hus-skylt.

– Den är beställd, men har inte kommit upp ännu. Det kommer att bli jättefint, säger Ulla.