Nyöppningarna vi ogillar mest – mäklare som tar över butikslokaler

När en lokal i kvarteret blir tom är vi många som tänker ”bara där inte öppnar en mäklare”. Ändå blir mäklarkontoren bara fler. Är nästa steg mäklarkaféer?

  • Publicerad 11:22, 26 dec 2014

I Sofo, i Aspudden, runt Karlaplan och i Vasastan. Ja i alla stadsdelar ersätts före detta butiker eller kaféer med mäklarkontor.

Det är en utveckling som få stockholmare gillar. Få saker kan döda ett kvarter mer effektivt än mäklare som tar över publika lokaler, låter det från vårt Facebook-forum om stadsmiljö.

Mäklarbusiness och kafé

Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, förstår invändningarna mot mäklarkontoren.

– Det är svårt att se någon direkt nytta av ett mäklarkontor i vardagen, säger han.

Poängen för mäklarfirmorna är att ha skyltfönster på attraktiva adresser och visa att man kan området man verkar i. Ett kontor ger trovärdighet.

Vore det inte en bra idé att bygga ut mäklarkontoren med kaféverksamhet, för att tilltala fler?

– Nej, vi har inte det behovet. Vi är en sällanköpstjänst. Gemene man är inte inne i bostadsbytarprocessen. Vi har inte behovet att knyta kontakter med folk som varken vill köpa eller sälja, säger han.

Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors i Stockholm, avfärdar också kafémäklar-idén – trots att han är helt införstådd med att ett nyöppnat mäklarkontor ofta för med sig besvikelse bland kvartersfolket.

– Banken öppnar inte heller kafé. Det skulle vara förtroenderubbande. Tanken tilltalar mig men jag tror att man ska akta sig… det känns inte riktigt seriöst, säger Pontus Kopparberg.

Bygger på efterfrågan

Den som vill stoppa utvecklingen bör rikta in sig på att påverka efterfrågan på mäklare med lokalkännedom.

– Det kostar ganska mycket för oss att sitta i attraktiva lokaler inne i stan. Vi gör det för att vi tror att kunderna vill ha lokalkännedom. Så länge kunderna efterfrågar mäklare med hög lokalkännedom så lär de lokala mäklarkontoren finnas kvar, säger Pontus Kopparberg.

Ingrid Eiken, presstalesperson på Mäklarsamfundet, håller med. Utvecklingen lär inte brytas förrän vi slutar efterfråga mäklare som är lokala på riktigt.

Så det här kommer bara att fortsätta?

– Nej det är inte givet att mäklarkontoren blir fler framöver. Det kanske blir så att man slår ihop fler kontor istället och centraliserar. Vissa tecken tyder på det, säger Pontus Kopparberg.

Läs också:

Hörnläge om mäklaren själv får välja

Några röster från våra läsare

”I mitt kvarter har fyra butiker stängt och i samtliga finns det numera mäklarfirmor. Varför måste mäklarna sitta i butikslokaler? Jag har aldrig sprungit in och spontanköpt eller sålt en lägenhet” skriver en kvinna som bor runt Nytorget på Södermalm.

"Även Aspudden är övergödslat med dessa mäklare. Inräknat en som ligger vid gågatan, mitt i Aspuddens centrum. Lokalen skulle mycket väl passa för ett café, med möjlighet till uteservering om sommarhalvåret" skriver en Aspuddsbo.

Gå med i vårt Facebook-forum Nya Stockholm och diskutera stadsmiljöfrågor och andra viktida storstadsämnen.

Visa merVisa mindre