Aline Storholm, Sonja Enar, Lisbeth Roy och Catarina Hjelm Giwa är alla medlemmar i Röda korset som anordnar träffarna. Foto: Pekka Pääkkö

Nyöppnat kafé på Kungsholmen ska stävja ofrivillig ensamhet

Samtal, billig fika och nya bekantskaper. Café Vallgossen på Kungsholmen riktar sig till de som känner sig ensamma och ofrivilligt isolerade.

  • Publicerad 19:38, 7 nov 2019

Klockan är halv tre. Vid ett runt bord sitter Lisbeth Roy tillsammans med ett tiotal andra personer. Framför sig har hon kaffe och morotskaka.

– Det här kaféet är för de som känner sig ensamma och ofrivilligt isolerade, men alla är såklart välkomna, säger Lisbeth Roy.

Onsdagar halv tre

Hon är engagerad i Röda korset – organisationen som tillsammans med Stockholms sjukhem anordnar Café Vallgossen på Mariebergsgatan 22, i samma lokal som sjukhemmet ligger.

Träffarna hålls på onsdagar mellan klockan halv tre och fyra. Premiären var 11 september.

– Jag och några stycken till från Röda korset fungerar som samtalsvärdar. Vi pratar om allt möjligt, säger Lisbeth Roy.

Sonja Enar och Lisbeth Roy är båda engagerade i Röda korset. Foto: Pekka Pääkö

Anita gillar samtalen som uppstår

Mitt emot henne sitter 75-åriga Kungsholmsbon Anita Thunström. Hon besökte det nya kaféet förra onsdagen, efter att ha läst om verksamheten i tidningen.

– Jag har vänner och saker att göra. Men när någonting nytt anordnas på Kungsholmen tycker jag att man ska gå dit, säger hon.

Anita Thunström känner ingen som går till Café Vallgossen sedan tidigare. Men hon gillar initiativet, samtalen som uppstår och det förmånliga priset på fika. Dessutom ligger lokalen tacksamt nära hennes bostad på Kronobergsgatan.

– Eftermiddagskaffe ska man ju ändå dricka. Det här ligger på vägen när jag är ute och handlar, säger hon.

Kommer du att gå hit fler gånger? 

– Ja, om jag har vägarna förbi. Det är trevligt här, säger Anita Thunström.

 Lisbeth Roy, Catarina Hjelm Giwa och Anita Thunström njuter av morotskaka. Foto: Pekka Pääkö

Ägnar sig åt stickning

Efter en stund har samtalet runt bordet glidit in på handarbeten. Några medlemmar från Röda korset berättar att de brukar ägna sig åt bland annat stickning.

– Jag gick med i Röda korset för 28 år sedan när min syster dog. Då ville jag göra någonting för samhället, säger 91-åriga Aline Storholm.

Och att göra någonting för samhället är precis vad Röda korset ägnar sig åt. Tanken med träffarna på Café Vallgossen är att människor ska lära känna varandra och sedan ses även utanför träffarna.

– Det är roligt att vi har kommit igång nu. Om det går bra kommer vi att utöka till fler träffar, säger Lisbeth Roy.