Nyöppnade Balders bröd vann med galen semla

Nya Balders bröd i Täby centrum tycks ha en semla för varje smak. – Rocky road är min favorit. Jag gillar choklad och marshmallows, säger Tina Westblad, som driver bageriet ihop med systern Anne Dolk.

  • Publicerad 07:29, 2 feb 2019

Systrarna Anne Dolk och Tina Westblad är tredje generationen företagare i bageribranschen. Deras farmor Greta startade Balders bröd i Sollentuna 1975. Pappa Bo är vid 75 års ålder fortfarande aktiv i företaget.

– Jag började när jag var tolv år och vi systrar jobbade ihop hela tonåren, berättar Tina Westblad.

– Då var det jobb dygnet runt. Vi hade Balders diskotek också, fyller systern Anne Dolk i.

Ny butik i Täby centrum

För sådär fyra år sedan fick Tina Westblad sällskap i företaget igen av systern Anne. Då började också expansionen i norrort. Balders bröd i Täby centrum är den fjärde butiken och öppnade så sent som för en månad sedan.

– Det är ett härligt centrum. Vi har velat komma in länge och nu var det rätt läge, förklarar Tina Westblad.

Flera än tio sorters semlor

Trots att Balders bröd har fler sorters semlor än vad de kan räkna på tio fingrar är det klassikern som går bäst, enligt systrarna. Nyheten i år är vegansk semla och förra årets familjesemla med jättelock – alltså semmeltårtan – har fått nytt utseende i år.

”Vi har alltid den traditionella vetesemlan, minin, lyxen och kalasen”

Hela sortimentet av semlor finns dock inte att köpa över disk varje dag, men de som hittat en favorit kan beställa i förväg, försäkrar de.

– Vi har alltid den traditionella vetesemlan, minin, lyxen och kalasen, förklarar Anne och systern Tina fyller i att de också har varianter för den som vill ha glutenfri, laktosfri, mandelfri och nötfri samt veckans semla.

Det märks att systrarna Tina och Anne är samspelta och har riktigt roligt ihop på jobbet. De skrattar högt när de berättar om den knäppaste semlan de gjort. Och den som ber riktigt snällt kanske kan få prova just deras prisade Elvissemla med banan, hallonsylt, jordnötssmör och grädde.

– Allt om Stockholm efterlyste ”Stockholms galnaste semla”. Vi hittade på den då. Vi ville vinna och vann!”, berättar Anne Dolk.

TV: Här är bagarsystrarnas galnaste semlor

Systrarna äter en semla – per dag

Båda systrarna försäkrar skrattande att de inte tröttnar på semlor trots att säsongen är lång – från jul till april. Det brukar slinka ner en semla per dag, intygar de.

– Vi måste ju prova att de håller måttet, säger Anna Dolk och ler stort.