Nynazister fick avlägsnas från Åsö gymnasium

Vid lunchtid igår larmades polisen till Åsö gymnasieskola på Södermalm efter att tumult uppstått när den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen delat ut flygblad på skolan.

  • Publicerad 10:44, 16 feb 2017

Det var i samband med att förintelseöverlevaren Ermerich Roth skulle föreläsa på skolan som ett 20-tal personer från Nordiska motståndsrörelsen tog sig till Åsö gymnasium. Där delade de ut flygblad med rubriken ”Förintelsen är en bluff” till eleverna.

”Det är hemskt”

– Det är klart att de elever som råkade ut för den här gruppen blev skärrade. Det är förfärligt, en obehaglig utveckling, säger Sirpa Wahlberg Borgström, rektor Åsö vuxengymnasium och fortsätter:

– Den här typen av föreläsningar är en del av vårt värdegrundsarbete och del i en kurs där vi diskuterar allas lika värde och så möts man av det här. Det är hemskt. Det visar att det är viktigt att vi fortsätter att prata om det som faktiskt har hänt.

Polisen larmades till skolan vid lunchtid. Då hade irritation uppstått mellan elever och Nordiska motståndsrörelsen och det hade blivit stökigt på platsen.

En person greps

– Vi var tvungna att fysiskt avlägsna flera personer från platsen. En person greps och vi har upprättat en anmälan om misshandel och en anmälan om brott mot knivlagen, säger Anna Westberg, presskommunikatör Stockholmspolisen.

Polisen vill inte kommentera om personen som greps misstänkt för misshandel var del av motståndsrörelsen eller inte. Men enligt Nordiska motståndsrörelsens egna hemsida, så var det en person från deras gruppering som greps efter bråket på gymnasieskolan.

LÄS MER: Fick nazistiskt flygblad i brevlådan

Enligt polisen ska ingen ha skadats allvarligt i samband med händelsen.

Fakta

Nordiska motståndsrörelsen

  • Svenska Motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk organisation och politiskt parti som bildades 1997, och går även under namnet Nordiska motståndsrörelsen. Det är en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön idag.
  • När Expo i början av 2014 granskade 119 aktivister som var aktiva i Svenska motståndsrörelsen under 2013 var 65 personer dömda för brott. 51 % var dömda för olika typer av våld, såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 % hade varit dömda för vapenbrott, och 17 % hade vid ett eller flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp.
  • Rörelsen är kraftigt överrepresenterad av män.
Källa: Expo.se
Visa merVisa mindre