Valdeltagandet var förhållandevis högt i Skarpnäcks församling i söndags när det var dags att avgöra vilka som styra Svenska kyrkan på nationell-, stifts- och församlingsnivå.

För trots att valdeltagandet här gick ner något jämfört med med 2017 års val så var andelen röstande 30 procent, vilket innebär nästan 5 900 av drygt 19 200 röstberättigade. Det kan exempelvis jämföras med angränsande Farsta församling där knappt 21 procent valde att göra sin röst hörd.

Stark nykomling och stor förlorare

Vänstern i Svenska Kyrkan, som inte ställde upp i valet 2017, blev de stora vinnarna till kyrkofullmäktige i Skarpnäcks församling. De fick preliminärt 34,54 procent av väljarstödet vilket innebär åtta mandat.

Det är lika många mandat som Arbetarepartiet Socialdemokraterna, nomineringsguppen som fick näst mest röster. Men där var trenden vikande då de med 32,42 procent backade nära 23 procentenheter jämfört med förra valet.

Tredje störst blev Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som även de fick färre röster än sist och landade på drygt 15 procent.

Av de övriga nomineringsgrupperna Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna och Sverigedemokraterna, backade samtliga förutom Borgerligt alternativ som inte var med 2017.