Nyinflyttade. Tamara Fenjan och Jonathan Bobin bor grannar i Gavelhusen i Årsta, precis intill tvärbanan. "Vi kan inte använda balkongerna, det låter för högt när tågen passerar". Foto: Sacharias Källdén

Nyinflyttade vid tvärbanan lider av för högt ljud

De 144 lägenheterna i nya Gavelhusen stod klara i vintras. Nu har det visat sig att ljudnivån inomhus är alldeles för hög och många boende känner sig lurade.

  • Publicerad 12:08, 16 sep 2020

Familjer som har köpt lägenhet i de nybyggda Gavelhusen på Rämensvägen i Årsta har hamnat i en mardrömslik soppa av oväsen, och strid med byggjätten JM.    

De tre huslängorna stod klara i slutet av 2019 och det var då de första av de 144 familjerna flyttade in. Ganska snart började de störas av ljudet från tvärbanetågen som rullar förbi precis utanför, stora delar av dygnet.

– Jag förstod såklart att det skulle låta lite eftersom husen ligger så nära spåren. Men jag fick svar, muntligt och skriftligt, att vi inte skulle störas, innan jag skrev på något. Därför var det en chock när vi flyttade in, säger Tamara Fenjan, som bor i ett av husen med sin tvååriga son.  

Kan inte ha fönstren öppna

Mätningar som gjorts av JM efter att problemen uppdagats visar att flera av lägenheterna i Gavelhusen har högre ljudnivå än vad som är godkänt i en bostad. Hur många lägenheter och hur höga värden det rör sig om, vill bolaget inte uppge.

– De säger bara att det är för högt i min lägenhet men några siffror har jag inte fått se. Däremot har jag gjort egna mätningar som visar på skadliga nivåer, säger Tamara.

Ljudet från tvärbanan gör också att det inte går att vistas utomhus, enligt Tamara Fenjan och Jonathan Bobin, som också bor i ett av husen.

– Vi kan inte vara ute på gården, eller på våra balkonger. Vi kan inte ens ha fönstren öppna eftersom det låter så högt när tågen passerar. Så alla är drabbade här, säger Jonathan.

Nu vill de boende att JM åtgärdar problemen. Sedan klagomålen kom in har byggbolaget testat att sätta in ljudisolerande fönster och filter i ventilerna, men det har inte hjälpt. De har även kontrollerat fasaderna.

Ljudstört. 144 lägenheter har byggts bredvid tvärbanan i Årsta. JM planerar att bygga fler hus längs tvärbanan, i höjd med Rörviksbacken i Valla, inflyttning 2022. Jonathan och Tamara vill varna andra lägenhetsköpare. "Vi är rädda för att samma problem ska uppstå där också." Foto: Sacharias Källdén

"Det var omöjligt att få min tvååriga son att sova. Jag var tvungen att byta sovrum till det minsta rummet längst in i lägenheten, bredvid hallen. Där har jag klämt in båda våra sängar nu" säger Tamara Fenjan. Här med grannen Jonathan Bobin. Foto: Sacharias Källdén

JM skyller på SL

JM å sin sida säger att den utvändiga ljudnivån vid Gavelhusen är högre idag än när bygglovet beviljades, alltså att ljudet har förändrats från att de började bygga husen till färdigställandet.

– Det påverkar i sin tur de invändiga ljudnivåerna, som olyckligtvis blir förhöjda i vissa av lägenheterna. Källan till ljudproblemen är den ökade ljudnivån från tvärbanespåret. Spåret byggdes ut med fler växlar under 2017, säger Joacim Olofson, projektledare på JM, och menar att det ligger på Regionen, som äger spåren och tvärbanan, att sänka ljudet utomhus. 

JM tittar på olika lösningar för att sänka ljudnivån inomhus, enligt Joacim Olofson. De kommer att kompensera lägenhetsinnehavare med dokumenterat för högt ljud tills att problemet är löst, det blir också viss kompensation för oljud utomhus.

Miljöförvaltningen, som ansvarar för invånarnas miljö och hälsa, har fått in 40 klagomål från boende i Gavelhusen om för höga ljudnivåer. De första anmälningarna kom redan i december 2019.

– Vi utreder nu dels vilka lägenheter som har så höga nivåer att det är rimligt att kräva åtgärder, dels vilka som bär ansvaret i det här. Vi väntar på mätprotokoll från JM, säger Anette Jansson, enhetschef på förvaltningen.

Även stadsbyggnadskontoret är inblandade i ärendet. De väntar på svar från bolaget om hur de ska uppfylla alla ljudkrav som ställs i detaljplanen och Boverket, vilket behövs för att få bygget godkänt.

Nyinflyttade. Tamara Fenjan och Jonathan Bobin bor grannar i Gavelhusen i Årsta. De känner sig lurade eftersom husen är byggda med för dålig ljudisolering, menar de. En del boende vill backa köpet och flytta därifrån. Foto: Sacharias Källdén

Fler åtgärder ska testas

Gavelhusen ligger vid tvärbanan, station Valla Torg.

Lägenheterna på 35-104 kvm såldes av JM för 2,4-8 miljoner kronor och flyttades in under vintern/våren 2019-2020.

Fler typer av ljudisolerande fönster och ventilation kommer att testas. Utomhus utreds skärmar eller delvis glasa in uteplatser och balkonger. För gårdarna utreds om det går att sätta upp glasskärmar längs tvärbanan.

Om bullret fanns redan innan bostäderna byggdes faller ansvaret sannolikt på JM, enligt miljöförvaltningen, medan om ljudet ökat efter att bygglovet gavs, faller ansvaret på Region Stockholm. Det ska utredas.

Visa merVisa mindre