Det dammar och låter i Örby centrum. Grävmaskiner med dinosaurieliknande huvuden balanserar bland bråten och rör omkring i rivningsmassorna. Man är i slutstadiet av rivningen av den gamla centrumbyggnaden och delar av byggnaden intill mot Sköldingevägen. Mataffären är borta och fritidsgården har fått flytta in på biblioteket ett stenkast uppför backen på Gamla Huddingevägen.

I vinter inleds byggandet av det nya centrumet. Enligt byggaktören Hefab Fastighets AB ska det under hösten 2023 finnas cirka 129 inflyttningsklara hyreslägenheter, varav sex ska vara LSS-boenden.

Dessutom byggs flera olika kommersiella lokaler och tanken är att man så småningom ska kunna livsmedelshoppa här precis som tidigare. Tornstaden som har helentreprenaden skriver i ett pressmeddelande att de bygger enligt en miljöcertifiering som ställer större krav på bland annat ljudmiljö, ventilation och solskydd.

Högt bostadsmål

De nya bostäderna i Örby är en del av en större plan som sträcker sig fram till 2030.

– Vi har uppsatta bostadsbyggnadsmål på 140 000 nya bostäder i Stockholm och det innebär att det behöver byggas i alla delar av staden, säger Anna Ingels, kommunikatör på exploateringskontoret.

Många bäckar små alltså – i kvarteret vid Årdalavägen-Gamla Huddingevägen planeras det för 20-25 bostäder. Projektet har försenats och enligt projektledaren på exploateringskontoret ska det ut på samråd till våren/sommaren 2022.

Gamla hus hotas

Ett annat planerat bygge har lämnat två gamla villor på Gamla Huddingevägen 428–430 tomma. 2018 fick en entreprenör ett rivningsbeslut för att i stället uppföra en huslänga på platsen. Men då rivningen inte påbörjades inom den föreskrivna tiden om två år har man fått börja om. Nu väntar de runt 100 år gamla husen på vad som ska ske. En ny ansökan om rivning och bygglov för ett flerbostadshus finns hos stadsbyggnadskontoret.

Ritningarna på det tänkta nya huset visar en huslänga bestående av marklägenheter med etagelägenheter ovanpå. I mars uttalade sig Skönhetsrådet negativt angående snarliknande ritningar. Ärendet är ute på grannehörande till den 1 december och det finns ännu inga beslut i ärendet.

– Nämndeprövningen kommer tidigast i januarinämnden, säger Anna Broström, bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret.

Vad tycker du om att Örby centrum byggs om?

Berit Johannesson, 78, Örby

– I stort sett bra. Jag tycker att det är bra som det är, men jag fattar också utvecklingen. Bara det görs fint och med förstånd. Man får inte skymma 20-talsskolan. Den är jättefin här i byn.

Akal Yehualashet, 31, Örby

– Jag tycker det är bra. Det kommer bli ett lyft för Örby. Vi har inte så mycket kaféer och restauranger här i området. Vi har typ bara Örby bar & kök. Jag tycker det behövs lite uppfräschning och nya restauranger.

Roger Pettersson, 79, Örby

– Jag tycker faktiskt att man kunde ha bevarat det gamla som det var. Så kunde man ha råddat upp och gjort i ordning det på annat sätt. Jag har bott här i 55 år. Det här är inte mitt Örby.