Nabila Brandt och chauffören Muhammed Saric . Foto: Linda Gren

Nybohovshissen ersätts med minibussar

Bergbanan "Klumpen" som går mellan Liljeholmen och Nybohovshöjden ska snart bytas ut. Under byggtiden ersätter minibussar.

  • Publicerad 19:45, 1 mar 2018

Just nu pågår upphandlingen av den hisslösning som ska ersätta uttjänta Nybohovshissen "Klumpen". Men om det blir två stycken hissar, som SL tidigare har sagt, är fortfarande inte bestämt.

– Vi har ett utbytesprogram för våra hissar. Just nu sker en upphandling på Nybohovshissen och om en månad, när den är klar, vet vi hur det blir med detaljerna, säger Per Hallberg, presskontakt på SL.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SL:s presstjänst understryker att förhoppningen är att nya hissen ska gå med tätare turer än idag. Men om nya hissen kommer ha en chaufför – som "Klumpen" har idag – kan de inte svara på. Inte heller när arbetet förväntas dra igång eller hur lång tid det kommer ta.

När arbetet väl drar igång kommer minibussar mellan Nybohovshöjden och Liljeholmen att ersätta.

Kommer bussen kunna ta emot barnvagnar och folk i rullstol?

– Just nu är det är väldigt trångt upp till Nybohov därför kommer ersättningsbussarna vara små. De kommer ta emot barnvagnar men bara en åt gången, säger Ulrika Borg, presskontakt på SL.

En hissnande bergstur till toppen

Nabila Brandth bor i Nybohov, hon tycker det är jobbigt att hissen ska stå still under reparationen.

– Det är ju jobbigt för de som inte kan gå och ersättningsbussarna har aldrig fungerat hittills. Det är så dålig information, jag fick höra av en granne att hissen skulle bytas ut, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hodzic Nedzad, som också bor i området, tycker det är bra att hissen byts ut.

– Att hissen är avstängd är ingen nyhet, det händer ganska ofta. Det kan vara bra att byta ut den helt och hållet. Nu bygger de större skolor och allt fler flyttar hit, jag hoppas därför att det blir två hissar som kan ta emot alla människor, säger han.

Det här är Klumpen

Nybohovshissen är en av fem bergbanor i Sverige och är 230 meter lång och 37 meters höjdskillnad mellan Liljeholmen och Nybohov.

Namnet "Klumpen" kommer från vagnen som heter just Klumpen.

En tur tar 2 minuter och 23 sekunder.

Invigdes 1964.

Visa merVisa mindre

Passagerarna Johan, Ida och Waldemar Bergman tycker inte det gör något att hissen ska renoveras. De gillar att gå. Foto: Linda Gren