Rurik och Anna Lauritsen Tesch. Foto: Åsa Sommarström

Nyblivna polispensionären kommer hem till Bro igen

Kravaller, huliganmatcher och en stor demonstration. Nu går polisen utan skygglappar i pension.

  • Publicerad 17:51, 13 feb 2020

Ett kärt återseende ägde nyligen rum på Kvarnnibble gård i Bro. Anna Lauritsen Tesch har haft en gammal vän hemma på gården igen sedan lite drygt två veckors tid – valacken Rurik.

– Jag köpte honom som treåring. Vi hade honom i fem år innan jag sålde honom till polisen, säger Anna Lauritsen Tesch och tittar på den nu 18-åriga gamla vännen.

”Han var ju lite som gammal farbror redan när han var ung”

Den nypensionerade hästen står lugnt i stallet intill Anna och verkar inte nämnvärt intresserad av Mitt i:s utsända.

– Det var såhär att jag skulle ha honom som dressyrhäst, men han är lite för lugn, han var ju lite som gammal farbror redan när han var ung om man säger så.

Polishästen Rurik har gått i pension och Anna Laurtisen Tesch köpte tillbaka honom till Kvarnibble. Foto: Åsa Sommarström

Men polisen fastnade direkt för Rurik sa du innan, vad var det de fastnade för?

– De fastnade väl för att han var så lugn i sin uppsyn och han ser så snäll ut. Sen fick de provrida honom, och även där provade dem lite att vifta med flaggor och sådär, och han reagerade inte på det.

”Nu har han ju gått med några kompisar i hagen”

Anna förklarar att mycket hänger ihop med hur hon utbildad honom som ung, hon hade förberett honom på det mesta. Samtidigt påpekar hon att polisen lägger ner väldigt mycket tid på att utbilda sina hästar för alla möjliga sammanhang.

Hur påverkas en häst av allt Rurik har varit med om? Terrordåd, fotbollsmatcher med huliganer och att leta efter försvunna personer?

– Han är ju helt oberörd av allting. Han verkar ju vara lite avstängd, kan man säga. Men nu har han ju gått med några kompisar i hagen, och bara på den lilla tiden som han har varit här så tycker jag han är både lite piggare och gladare.

Rurik gör sig redo för en ridtur. Foto: Åsa Sommarström

Då började Anna fundera på att ta hem Rurik

Tanken på att låta Rurik komma hem till Kvarnnibble gård har Anna inte burit med sig jättelänge. I september skickade hon ett mail till polisen och hörde sig för om hur Rurik hade det, och om det kanske inte började närma sig pensionen.

Och efter jul hörde Magnus av sig, den ryttare hos polisen som ridit Rurik under de senaste 7 åren – och på den vägen är det.

”Rurik och Magnus har ju upplevt väldigt mycket tillsammans”

Även om det låter som om Magnus kommer att sakna Rurik en hel del.

– Magnus tycker att Rurik har varit helt fantastisk, det har varit hans bästa arbetskompis genom åren. Rurik och Magnus har ju upplevt väldigt mycket tillsammans, de har verkligen gjort allt som en polishäst ska göra. Alla kravaller, huliganmatcher och de var ju på någonting där i Malmö då det var en stor grej.

”Han rullar sig varje morgon”

Rurik stampar otåligt inne i stallet. Han är redo för att bege sig ut med Anna på en ridtur, men hon ska bara prata klart med tidningsmänniskorna.

– En annan sak som är lite rolig med honom är att han rullar sig varje morgon då jag släpper ut honom, och varje dag när jag tar in honom kissar han i boxen. Och det här är sånt som han gjorde även när han var ung, så det sitter ju verkligen i. Genom alla de här åren har han gjort likadant.

Hur skulle du beskriva er relation?

– Vi är gamla polare liksom, gamla bästa kompisar som ska bli kompisar igen. Eller vi är kompisar nu, vi har alltid varit det, fast nu är vi på riktigt igen, säger Anna Lauritsen Tesch.


Smugglade 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen

Åklagaren: "Upplägget har liknat ett internationellt företag" Nu åtalas två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Attunda tingsrätt. Den 15 februari förra året beslagtog polisen 400 kg cannabis i en lokal i...torsdag 21/1 10:17

Nattarbete på Granhammarsvägen

Kortare stopp då farthinder asfalteras. Under kommande natt, det vill säga natten mot torsdag, så kommer asfaltering av farthinder att ske på Granhammarsvägen. Det här kommer att medföra kortare stopp i trafiken.onsdag 20/1 14:45