I Botkyrka och i Järva tycks Nyans framför allt ha tagit röster från Socialdemokraterna som tappade markant i många valkretsar i bland annat Rinkeby.

Nyans ställde inte upp i kommunvalet i Sollentuna, men i riksdagsvalet fick man starkt stöd främst i valkretsen Mellersta Bagarby, med 8,3 procent.

Även där kan det vara S som har tappat till Nyans då S förlorade stöd i valkretsen – från 44,75 procent i valet 2018 till 37,10 i år – trots att man har gått framåt starkt i så gott som hela övriga Sollentuna.

Näst bäst gick det för Nyans i valkretsen intill, Östra Bagarby, där man fick 5,5 procent och därefter i Västra Bagarby (2,7 procent).

Kontroversiellt från start

Nyans har varit kontroversiellt ända sedan det startades i Göteborg 2019 av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel, som uteslutits ur C anklagad för samröre med den högerextrema organisationen Grå vargarna i Turkiet.

Partiet kallar sig minoritetsvänligt och talar om att lösa integrationen, men har också fått kritik för att agera separatistiskt.

Representanter från bland annat Liberalerna, Moderaterna och SSU har anklagat Nyans för att öka polariseringen genom att utnyttja folks rädslor och känslan av utanförskap för att vinna röster, samt för att misstänkliggöra svenska myndigheter.

Kritiserat uttalande

I augusti höll Nyans ett valmöte i Rinkeby där ett av partiets toppnamn, Bashir Aman Ali sa att riksdagspartierna tävlar om att motarbeta muslimer och att muslimer kan sättas i fängelse utan bevis eller rättegång.

Uttalandet fick kritik för att bidra till en ”vi mot dom”-känsla, men partiledaren Mikail Yüksel försvarade Bashir Aman Ali.

– Han påpekar bristerna i rättsystemet och samhället, något vi håller med om, men absolut, det han sa om att alla kan fängslas kan misstolkas. Det beror på sammanhanget, sa han då.