Bibliotekarien Rose-Marie Glassel på Sollentuna bibliotek tycker att det är en intressant tanke att nyanlända ska kunna låna en Sollentunabo. Foto: Patrik Ekström

Nyanlända ska kunna låna Sollentunabo på biblioteket

Böcker och filmer i all ära. I framtiden föreslås nyanlända även kunna låna en Sollentunabo på biblioteket för en lunch eller fika. – Det handlar om att hitta vägar att integrera den stora mängd människor som kommer hit nu, säger kommunalrådet Magnus Ramstrand (KD).

  • Publicerad 01:15, 9 dec 2015

Jag är inte så social av mig, men möjligtvis.

I år har ett rekordstort antal människor, 150 000, ansökt om asyl i Sverige på grund av kris och konflikter i andra länder. Ett antal av dem kommer att bo i Sollentuna. En av de stora frågorna för kommunen är hur dessa människor ska integreras i samhället på bästa sätt.

För att nyanlända ska komma i kontakt med svenskar så vill Sollentuna kommun nu introducera tjänsten “Låna en Sollentunabo”.

– Det är viktigt att människor som fått asyl och bestämt sig för att stanna börjar skapa kontakter. Det är så man får jobb och bostad i dag, säger Magnus Ramstrand.

Hur utlåningen kommer att se ut är än så länge inte bestämd, men Magnus Ramstrand har en vision.

– Jag tänker mig att man har ett kartotek, där människor som är intresserade kan skriva upp sig. Om någon kommer in och vill träffa en Sollentunabo så kan man se att, just nu är “Kalle” ledig och så ger man kontaktuppgifter. Det ska inte vara någon stor apparat. Vi kanske även kan samarbeta med någon frivilligorganisation, säger han.

Kommunens bibliotek föreslås få en central roll.

Magnus Ramstrand är övertygad om att många Sollentunabor vill hjälpa.

– Det finns ett stort intresse från människor som vill göra en insats. Vi har tidigare gått ut och frågat om det finns människor som kan tänka sig att upplåta delar av sitt hem för asylsökande, men det är ett stort steg för många. Det kanske är lättare att bjuda på lunch eller fika. Tröskeln är lägre. Och då kom den här idén upp: att kunna låna en Sollentunabo, säger han.

Liknande projekt har genomförts i andra svenska kommuner, bland annat Falun, Hultsfred och Varberg.

– Administrationen håller just nu på att titta på hur man ska göra det här. Förhoppningen är att vi ska veta hur det blir i början av nästa år, säger Magnus Ramstrand.

Bibliotekarien Rose-Marie Glassel på Sollentuna bibliotek tycker att det är en intressant tanke.

– Sen kan inte jag svara på hur biblioteket ställer sig till förslaget. Det kanske inte ens behöver vara vi bibliotekarier som sköter det, säger hon.

MER Stöd och hjälp till flyktingar

I Sollentuna kommuna behövs fler familje-  och jourhem för ensamkommande barn/ungdomar.

Om man som t.ex. volontär vill göra en insats kan man vända sig till  olika frivilligorganisationer; Röda korset, Rädda barnen,  Fryshuset, Volontärbyrån. 

Genom invitationsdepartementet kan du bjuda hem invandrare som över en middag vill öva sin svenska. 

Källa: Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Nyheter Nästa grupp "tjuvstartar" vaccinationen Nu har bokningen av vaccination för 60-plussarna öppnat. Dessutom öppnar en telefonlinje för bokning av vaccintid. "Det ska vara enkelt", säger regionrådet Anna Starbrink (L)onsdag 21/4 22:45

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50