Nyanlända lär sig simma vid Gullmarsplan

Under en vecka lär sig nyanlända vuxna och barn från Örby broplan att simma på Badkompaniet vid Gullmarsplan. – Det är jätteroligt! Och viktigt att alla lär sig att simma, säger Yahya Mirzadeh från Afghanistan.

  • Publicerad 14:36, 12 jul 2019

Fyra vuxna män och fyra tonåriga pojkar värmer upp i den lilla bassängen på Badkompaniet intill Gullmarsplan. De joggar på stället och ”plockar äpplen” i luften. Vattnet är varmt och den lilla lokalen är varm som en bastu.

Sedan simmar de med flytkorvar fram och tillbaka i bassängen. De övar armtag och bentag, simmar under vattnet genom ringar. Det skrattas och plaskas.

De flesta kommer från Afghanistan och ingen av dem kan simma sedan tidigare.

Yahya Mizadeh får instruktioner av Parisa Ahmadi. ”Det är viktigt, alla borde kunna simma”, säger han.

– Det är jätteroligt, jag älskar att simma! Jag har alltid drömt om att kunna simma, säger Yahya Mirzadeh.

Han tycker att det är svårt, svårare än han trodde.

I Afghanistan simmar man mer som en fisk. Här i Sverige simmar ni som en groda.

Yahya Mirzadeh.

– I Afghanistan simmar man mer som en fisk, säger och visar med händerna hur fötterna rör sig i en pendelrörelse. Här i Sverige simmar ni som en groda.

Det handlar både om vattenvana och att lära sig simma.

Några har aldrig varit i vatten

Det är 24 personer som lär sig simma under en vecka. Det är Inkludering i Örby som arrangerar simskolan för nyanlända som bor på Örby broplan. Parisa Ahmadi, som är engagerad i nätverket, jobbar som simlärare för barn på Badkompaniet i vanliga fall.

– Jag tyckte att det var synd att bassängen skulle vara stängd under sommaren samtidigt som jag vet att det finns ett stort behov i den här gruppen att lära sig simma. Vi kollade om det var möjligt att hyra bassängen en vecka och det gick bra, berättar hon.

70 personer anmälde sig men de hade bara möjlighet att ta emot 24 fördelat på tre grupper. En för män och två för kvinnor.

En grupp kvinnor har aldrig varit i vatten förut. Vi höll varandra i handen när vi gick ner i vattnet.

Parisa Ahmadi.

– En grupp kvinnor har aldrig varit i vatten förut. Där är det en ännu större utmaning och ett stort ansvar. Första dagen gick vi långsamt ut i vattnet för att känna hur det känns. Sedan höll vi varandra i handen när vi gick ner i vattnet, säger Parisa Ahmadi.

Mohammad Norri, Mohamad Aldebo, Abdul Vahid Saadat. Det är mycket skratt och plask i bassängen.

Säkerhetsfråga att kunna simma

I gruppen med män klarade ingen att hålla sig flytande mer än en minut första dagen, men de har lärt sig snabbt.

– Jag behöver träna mer. Kanske en eller två veckor till sedan tror jag att jag kan, säger Hamid Ahmadi.

Sverige är ett land med mycket vatten. Det är jätteviktigt att de lär sig att simma.

Parisa Ahmadi.

Parisa betonar säkerhetsaspekten i att kunna simma.

– Sverige är ett land med mycket vatten. Det är jätteviktigt att de lär sig att simma så att de kan åka och bada eller låta barnen bada med kompisar. Många är intresserade av att fiska och då är det också en en säkerhetsfråga att kunna simma om någon skulle trilla i, säger Parisa Ahmadi.