Nyanlända elever uppträdde med sång och dans på FN-dagen

På FN-dagen vajade jordens alla flaggor på Enskedefältets skola. Dagen uppmärksammade särskilt skolans nyanlända elever i klassen Flädern, som uppträdde med låten ”Det här är ditt land” i aulan.

  • Publicerad 05:00, 31 okt 2019

Aulan på Enskedefältets skola fylls snabbt på folk. Skolans yngre klasser intar platserna längst fram vid scenen, och snart går Lalehs ”Bara få va mig själv”, igång.

In går klassen Flädern och viftar med flaggor i olika färger. På ena sidan den svenska, på andra sidan ett annat lands flagga. Klassen är skolans förberedelseklass och består av ett trettiotal barn. Alla barn har ursprung i andra länder, så som Somalia, Kongo, Afghanistan och El Salvador.

Berättade om sina hemländer inför hela skolan

På FN-dagen passade skolan på att uppmärksamma barnen och deras hemländer.

Efter att först ha sjungit Lalehs hit berättar några av barnen om länderna de kommer ifrån.

– Mitt hemland är Etiopien. Där bor 105 miljoner människor och där odlas kaffe, säger ett barn innan en annan får ta över och berätta om landet hen kommer ifrån.

Uppträdandet avslutas med att barnen, ackompanjerade av läraren Anders Byström, sjunger låten ”Det här är ditt land”, av Mikael Wiehe.

”Vill uppmärksamma det som är bra i de här länderna”

Alexandra Thorberntsson är lärare i svenska som andraspråk på Enskedefältets skola. Hon är en av dem som förberett eleverna inför FN-dagen.

– När man hör om de här barnens hemländer så handlar det ofta om krig eller konflikt. Nu vill vi uppmärksamma allt som finns i de här länderna som är bra, det är därför eleverna får presentera sina hemländer och berätta om dem, säger Alexandra Thorberntsson.

Skolan tog emot sina första nyanlända elever i februari.

Alexandra Thorberntsson, lärare i svenska som andraspråk. 

För många av eleverna är det första gången de får prata sitt nya språk inför publik.

– Det är klart att barnen varit nervösa, men också väldigt taggade inför den här dagen, berättar hon.

”Nervös innan”

I fyra veckor har barnen övat. Tränat på låtarna de ska sjunga, det de ska säga och gjort en utställning där alla barnens hemländer visas upp för resten av eleverna.

Tre av eleverna i Flädern är Nadia Abubeker, Marvah Faghiri, och Rebecca Mugara. Alla är överens om att det är bra känsla i kroppen de har efter att ha uppträtt inför hela skolan.

Nadia Abubeker, Marvah Faghiri, och Rebecca Mugara.

– Jag var nervös innan men det kändes bra, säger Marvah Faghiri.

Alexandra Thorberntsson berättar att hon känner sig stolt över barnen.

– De här barnen har sett saker som vi inte ens kan förstå. Det var väldigt modigt av dem att uppträda inför alla.

Vill du se mer av vad Flädern pysslar med? Kolla in Instagramkontot enskedefältet_fladern.