Nyanlända åt lunch med företagare

För tredje året i rad träffades nyanlända och lokala företagare, politiker och tjänstemän över en integrationslunch på Scandic i går. – Det blev många samtal mellan allt ifrån svenska fikavanor till hur viktigt det är med punktligheten i Sverige, berättar Camilla Hermelin, vd på Karriärkonsulten och initiativtagare.

  • Publicerad 09:25, 18 okt 2017

Integrationslunchen arrangeras av företaget Karriärkonsulten på uppdrag av Sollentuna kommun och organisationen Företagarna.

Bakgrunden är svårigheterna för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Sverige är sämst bland alla jämförbara länder på att välkomna utlandsfödda in på arbetsmarknaden, säger Camilla Hermelin, vd på Karriärkonsulten.

Totalt samlades 75 personer på Scandic Star hotell igår. Förutom lokala företagare deltog även politiker och tjänstemän på Sollentuna kommun.

De flesta av de nyanlända deltagarna studerar på SFI, och har bakgrunder som bland annat byggingenjör, musiklärare, skomakare och IT-konsult.

– Vi möttes på en jämställd planhalva över en måltid bort från myndigheter och krav. Det blev många samtal mellan allt ifrån svenska fikavanor, hur viktigt det är med punktligheten i Sverige, vad som gör att man blir anställningsbar i Sverige, svårigheterna med att söka jobb i Sverige, till vad arbetsgivare har för behov och vilka yrken som är lättast att få jobb i. Tillsammans gjorde vi Sollentuna och samhället vi lever i tillsammans lite bättre, berättar Camilla Hermelin.

Tillsammans gjorde vi Sollentuna och samhället vi lever i tillsammans lite bättre

Camilla Hermelin

Integrationslunchen innebär inga krav på vidare kontakt, men flera av företagarna tog chansen och bjöd in till möten på sina arbetsplatser, berättar Camilla Hermelin.

– Jag såg även flera visitkort och telefonnummer som delades ut, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hoppfull invigning på Enavallens nya banor

Sport Enavallens friidrottsbanor har renoverats. 11 augusti ska de invigas. Då kommer Sverigeeliten till Enköping.onsdag 4/8 4:18

Ståhl om guldet: ”Det var magiskt”

Nyheter Järfällas diskushjälte är tillbaka i Sverige efter bragden i Tokyo Järfällas Daniel Ståhl har kommit tillbaka till Sverige efter att ha vunnit ett historiskt OS-guld i Tokyo.tisdag 3/8 15:18

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00