Redo. Simon Wangel är butikschef på Willys i södra Häggvik. På torsdag öppnar butiken, i samma kvarter där man fanns innan stängningen i maj 2018. Foto: Willys/Tomas Stark

Nya Willys i Häggvik hjälper kyrkan att hjälpa

På torsdag klockan 08.00 öppnar Willys i det nya handelskvarteret i Södra Häggvik. Redan från start kommer butiken att undvika matsvinn genom att via kyrkan skänka mat till bättre behövande.

  • Publicerad 14:30, 25 nov 2020

– Det handlar om mat som är bra, men som vi inte kan sälja. Kanske lite kantstötta äpplen eller ett flingpaket som är knöggligt, säger Simon Wangel som är butikschef på Willys i Häggvik.

Willys har liknande samarbeten med välgörenhetsorganisationer på många håll i Sverige, men det är ovanligt att de är igång redan från början så som nu i Häggvik.

– Vi är extremt måna om att mat inte ska gå i soptunnan i onödan, och det var viktigt för mig att lägga krut på det. Vi hade det på butiken i Vinsta där jag jobbade tidigare så det kändes naturligt att söka upp en partner från start i Sollentuna, säger Simon Wangel.

"Nytt projekt för oss"

Personalen på Willys kommer att samla ihop mat i kassar som hämtas och sedan delas ut av Svenska kyrkan i Sollentuna.

– Planen var att ha det här i vår befintliga verksamhet, det är ju både ett miljötänk och att kunna ge vidare till den som inte lika mycket har. Men nu är vår verksamhet inte öppen som vanligt på grund av corona. Vi kommer att kunna dela ut mat ändå, men vi får se hur. Det är ett nytt projekt för oss och ännu i sin linda, säger Andreas Salé, distriktschef på Kummelby kyrka.

Mindre butik med mer service

Willys fanns på samma plats i Häggvik tidigare, då tillsammans med K-Rauta, men stängde i maj 2018 när det nya handelskvarteret skulle byggas.

– Då var det mycket större, bara Willys och K-Rauta hade 13 000 kvadratmeter. Vår nya butik är 2 600 kvadrat, säger Simon Wangel.

Jämfört med den gamla butiken blir det ”mer service” berättar han, med förbutik, e-handel och nästa år även post.

Utan "bomber och granater"

City Gross öppnade först av alla i det nya handelskvarteret, den 12 november. Därefter kom Jula den 19 november och Dollarstore i dag den 25 november.

Och i morgon är det alltså Willys tur, men precis som de andra butikerna planerar man för en coronaanpassad och jämförelsevis lågmäld invigning.

– Vi har tagit bort en del grejer som vi brukar göra när vi öppnar, så det blir inte samma bomber och granater som i ett vanligt läge. Under öppningshelgen har vi tagit in väktare för att säkerställa att alla håller avstånd och följer Folkälsomyndighetens rekommendationer.

Dessutom hoppas Willys att premiärkunderna inte ska komma allihop samtidigt i klump.

– Ja, vi uppmanar till det. Kom gärna hit, men helst utspritt under hela torsdagen och sedan hela helgen, säger Simon Wangel.

Så blir nya Södra Häggvik

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50