Nya vrakfynd på Skeppsholmen

Två tidigare okända vrak har hittats på botten utanför Skeppsholmen. Enligt Sjöhistoriska museet kan vraken vara äldre än Vasa-skeppet.

  • Publicerad 08:14, 29 apr 2016

Det var Sjöhistoriska museets marinarkeologer som gjorde fyndet när de undersökte sjöbotten vid Skeppsholmen i början av förra veckan för kartlägga var deltagarna i ÅF Offshore Race kan förtöja sina båtar.

Vraken är ännu inte namngivna, men när de har daterats hoppas museet på att kunna hitta deras identitet i något arkiv.

Just nu vet man inte heller vilken typ av skepp det handlar om.

– Vi vet inte om det är örlogsskepp eller någon annan typ av skepp. Mycket av dem är dolt under sjöbottnen. Kanske sticka också bitar av dem in under kajen på Skeppsholmen, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet, i ett pressmeddelande.

Förra sommaren hittade museets marinarkeologer 15 vrak i området runt Skeppsholmen och Kastellholmen. Dessa kunde dateras till 1500- och 1600-talet, och mycket talar för att de senaste fynden kommer från samma tid.

– Allt pekar på att det är 1600-talsskepp eller äldre. De har samma typ av konstruktion och samma typ av nedbrytning, även om de här är lite mer nedbrutna då de ligger direkt i strömmen, säger Jim Hansson.