Nya Väsby kvarn börjar ta form

Efter att Väsby kvarn totalförstördes i en brand 2008 har Vallentunaborna väntat på att den ska byggas upp igen. Nu är stommen på plats.

  • Publicerad 15:57, 17 aug 2018

I nästan 150 år stod Väsby kvarn på toppen av Kvarnkullen. Den hade precis genomgått en renovering när den totalförstördes i en anlagd brand 2008.

Och nu – tio år senare – är äntligen stommen till den nya kvarnen på plats.

Bertil Johansson och Gudrun Schön Johansson har genom föreningen Vallentuna kvarn kämpat i tre år för att drömmen om en ny kvarn ska bli verklighet. Och nu närmar det sig äntligen.

– Det känns ju helt fantastiskt såklart, säger Gudrun Schön Johansson.

Precis hemkomna från semestern har hon och Bertil inte hunnit ta sig till Kvarnkullen för att beskåda kvarnstommen på plats.

– Men vi såg den när vi åkte förbi, och det såg magnifikt ut, säger hon.

– Det kommer att bli jättebra.

På plats när stommen lyftes på plats var kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand.

– Det är mäktigt att äntligen få se siluetten av Vallentunas landmärke och veta att det har blivit möjligt med hjälp av så goda krafter, säger hon till Vallentuna kommuns hemsida.

I slutet av september räknar man med att själva kroppen ska vara färdig, och därefter kan vingarna monteras.

Den nya kvarnen kommer till det yttre att se ut som den nedbrunna och byggas i trä, men den kommer att sakna kvarnfunktioner.

Vallentuna kommun har bidragit med två miljoner till återuppbyggnaden, resten kommer från donationer från företag och privatpersoner.