Nya Vårbergs IP ska få fler tjejer att sporta

En fritidsgård med idrottsprofil ska få fler ungdomar i Skärholmen att idrotta. Det är planen när Vårbergs IP ska rustas upp och byggas ut för 430 miljoner. Särskilt fokus ska läggas på tjejer.

  • Publicerad 13:00, 5 feb 2018

I samband med bygget av nya bostadskvarter vid Vårbergsvägen och en helt ny skola för 900 elever ska även Vårbergs IP byggas om.

Skola för 900 elever planeras i Vårberg

En multisportsarena, spontanidrottsytor utomhus, nya konstgräsplaner och en fritidsgård är några exempel på vad som ska ingå i den nya satsningen som planeras kosta 430 miljoner kronor.

– Vi ska satsa på idrotter som tjejer sysslar med, till exempel basket och friidrott. Den nya fritidsgården ska också ha en idrottsprofil och där är det viktigt att det finns en dialog med tjejerna och en lyhördhet för vad de vill ha, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Men det är inte bara tjejer som ska lockas att idrotta mer på den nya idrottsplatsen, enligt Valeskog. Jämfört med resten av länet är det generellt få som idrottar i Skärholmen.

Fritidsgården ska vara ett verktyg för att få både fler tjejer och killar att idrotta.

Inga stängsel

Vårbergs IP ska inte bara vara en idrottsplats. Förutom en multisportsarena planeras ett kulturcentrum med fritidsgård, kafé och en black box-hall för till exempel musik och teater.

Idag är Vårbergs IP instängslad. Men den nya idrottsplatsen ska istället vara stängsellös och öppen för att möjliggöra fler spontana möten. Det ska också finnas ytor för spontanidrott och ett upplyst motionsspår.

Preliminärt ska nya Vårbergs IP börja byggas år 2020. Konstgräsplanerna i en första etapp, sedan fritidsgården och multiarenan, och sist utomhusytorna för spontanidrott.

Billiga hyresrätter

Ärendet har ännu inte klubbats politiskt i stadsdelsnämnden.

Totalt planeras upp emot nya 1700 bostäder i Vårberg. I veckan klubbades detaljplanerna för 390 bostäder i flerfamiljshus och radhus vid Vårbergstoppen samt 225 billiga hyresrätter i tre Stockholmshus intill Vårbergsvägen.

Nya Vårbergs IP

Multihall: Teknikhall för fotboll med enkla läktare, en fullstor idrottshall och ytor för fritidsverksamhet.

Fritidsgård: I anslutning till multihallen ska det byggas en fritidsgård med idrottsprofil.

Black box: I fritidsgården ska det finnas en black box-hall för till exempel dans, teater och musik.

Tre utomhusplaner: Två nya konstgräsplaner (7-manna och 11-manna) samt omläggning av den nuvarande konstgräsplanen (11-manna).

Spontanidrott: Utomhus ska ytor för spontanidrott, en upplyst motionsslinga och en rundbana för friidrott att anläggas.

Visa merVisa mindre