Pelle Liljegren och Anastasia Honeharuk samtalar med Ann-Margreth Godén på Hanveden. Foto: Olof Thorell

Nya vänner över generationsgränserna

De äldre på Hanvedens omsorgsboende har fått ”unga vänner” den här sommaren. I ett pilotprojekt där skolungdomar matchas med äldre ska det skapas möten över generationsgränserna.

  • Publicerad 12:56, 28 jul 2017

Just nu är medelåldern på Hanvedens omsorgsboende i Handen lägre än vanligt. Ett tiotal skolungdomar mellan 16-18 har nämligen fått sommarjobb där som en del i ett nytt projekt som kallas ”Unga vänner”.

– Deras uppgift är att finnas till som kompisar till de äldre som bor här, säger Margareta Nilsson, verksamhetschef på Hanvedens omsorgsboende.

Spännande berättelser

Två av de som jobbar som ”unga vänner” i sommar är Pelle Liljegren och Anastasia Honeharuk som är 16 respektive 17 år gamla.

De tycker båda att det är ett bra sommarjobb.

– Det är kul att höra på de äldres berättelser. Det finns många saker som de har  varit med om som är jättespännande. Saker som man kanske själv aldrig får uppleva, säger Pelle Liljegren.

Och Anastasia har dessutom kunnat bidra med sina språkkunskaper.

– Det var en kvinna som pratar Polsk-ryska, då kunde jag hjälpa till att tolka, berättar hon.

Lista med intressen

Sommarjobbarna har fått genomgå en kortare utbildning i samband med att de började på omsorgsboendet, där de fått lära sig att möta och bemöta äldre och människor med demenssjukdom.

– Visst kan det vara lite svårt att bara börja prata med någon som man inte känner. Men oftast så är de de som bor här som tar kommandot och börja prata. Då är det lätt, säger Pelle Liljegren.

Pelle Liljegren och Anastasia Honeharuk

Förutom att samtala, så spelar de spel, går promenader tillsammans med de boende och kan hjälpa till att läsa tidningen eller en bok till exempel.

Innan projektet ”Unga vänner” satte igång i början av sommaren har Frösunda omsorg, som driver omsorgsboendet, genomfört samtal med samtliga boenden på Hanveden. Då har de tagit reda på vad de boende vill ha och vilka intressen de har.

Sedan har de sammanställt intressena i en pärm där sommarjobbarna kan kolla upp vad olika boende tycker om. Då kan de hitta någon som delar deras egna intressen.

– Jag har pratat med mycket med en man som har seglat runt jorden. Jag seglar själv, så det var intressant. Man blir inspirerad när man hör de äldres berättelser, säger Pelle Liljegren.

Vill se förlängning

Det är såklart inte bara ungdomarna som uppskattar samtalen och umgänget över generationsgränserna.

– De som jobbar här är så fina, tycker jag. Det är kul att det blandas upp lite mellan åldrarna, säger Ann-Margreth Godén som bor på Hanveden, medan hon har en liten pratstund med Pelle och Anastasia.

Margareta Nilsson hoppas nu att projektet kan fortsätta. Inte bara nästa sommar utan även på helger och lov under höst och vår.

Margareta Nilsson, verksamhetschef

– Vi märker att de boende tycker så mycket om att få samtala med de unga som är inne. Och jag tror att det är lika kul för ungdomarna också. De får andra perspektiv i mötet med de äldre. Så jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta med detta. Jag ser det som en win-win-situation.