Nya Valla park: 400 bostäder, sporthall och grundskola

Efter skoltid är Valla Park i Rissne ganska öde. Men det ska ändras nu. 15 nya bostadshus, en underjordisk sporthall och Internationella Engelska skolan kan snart vara på intåg.

  • Publicerad 11:05, 21 maj 2016

Valla Park byggdes på 80-talet och i de gula tegelhusen huserar idag tre gymnasieskolor och vuxenutbildning med 450 elever. Men när eleverna gått hem för dagen är Valla Park ett ganska anonymt kvarter.

Den som om några år går genom det karaktäristiska entrévalvet kommer dock att mötas av något helt annat. I ett nytt förslag byggs här femton nya bostadshus på mellan fem och nio våningar. 400 lägenheter ingår i planen.

– Det är lite funkiskänsla på det hela, som husen man kan se på Gärdet eller Norrmälarstrand och andra ställen i innerstaden. Paletten ligger nära varandra men husen har egna karaktärer, säger Hans Birkholz, BAU arkitekter, om förslaget.

Mittemot den tilltänkta nya bebyggelsen planeras en grundskola för 800 elever i årskurs 4-9. Internationella Engelska skolan är den tilltänkta aktören. Planerad skolstart augusti 2018.

– Engelska skolan är väldigt populär och har 4 000 elever i kö. Att området blir ett centrum för utbildning tror jag är positivt och skapar liv hela dygnet i Rissne, säger Per Tängerstad, VD för Valla park holding.

Nuvarande skolverksamhet bevaras i förslaget. Just kombinationen av bostäder och flera olika skolor tror Per Tängerstad är ett framgångskoncept. Den nya skolgården kan användas av elever på dagtid och blir därefter de boendes innergård.

I konsekvensanalysen påpekas dock att skolgården inte är tillräckligt stor. Sundbybergs stad vill ha 30 kvadratmeter lekyta per barn i nya skolor, vilket Boverket rekommenderar. Valla park-förslaget medger endast 5,8 kvadrat friyta per barn.

Per Tängerstad menar att det löser sig med bra planering.

– Vi tycker att vi tagit i ordentligt och tagit fram en väldigt stor skolgård jämfört med många andra skolor. Sundbyberg har en väldigt hög ambitionsnivå, och det är bra. Men alla barn har inte rast samtidigt, så genom att schemalägga rasterna på olika tider blir gården tillräckligt stor, säger han

Den låga byggnaden mot Rissneleden där det idag ligger en lunchrestaurang rivs och ersätts med skolgård. Det skissas också på en sporthall under en av gårdarna, med yta för lek och parkour ovanpå. Det är dock en finansieringsfråga och förutsätter att staden vill hyra lokalerna.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28