Ylva Zurowska är på gymmet för andra gången men har inte märkt av problem med barn som leker.foto: pekka Pääkkö Foto: Pekka Pääkkö

Nya utegymmen farliga lekplatser

Förskolor låter barn använda Björkhagens utegym som lekplats. Motionärer slår nu larm och anser att det kan vara farligt för barn att leka där.

  • Publicerad 13:53, 29 apr 2012

Motionären Agnes Holmström brukar själv använda utomhusgymmet i Björkhagen, men blir numera ofta irriterad när hon tränar där.

– Det är flera förskolor som åker hit med barnen, vilket jag tycker är ett märkligt beteende. Man släpper ju inte in barn på inomhusgym, säger hon.

Agnes Holmström har ingen lust att träna när barn springer omkring henne och träningsmaskinerna.

– De kan ju klämma sig. Hade jag varit mamma hade jag blivit vansinnig, säger hon.

Utomhusgymmen i Stockholm öppnades för tio femton år sedan, enligt Thomas Wiklund, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen. Då bestod gymmen av stockar för sit-ups och stockar som kan användas som hävstänger. I dag är de mer utvecklade. För tre fyra år sedan började de mer avancerade gymmen byggas. Björkhagens utomhusgym är det mest populära och det första som byggdes i söderort.

För att maskinerna ska användas så säkert som möjligt finns instruktioner med bilder vid varje station. Däremot saknas åldersgränser, förbudsskyltar och staket.

– Vi vill inte ha förbud, vi vill tvärtom att så många som möjligt ska använda gymmen. Men vi har hört talas om att det ibland kan vara barn som leker här och det är något vi nu tittar närmare på, säger Thomas Wiklund.

Säkerheten skiljer sig mellan lekplatser och utegym. På lekplatser regleras säkerheten av byggregler och EU-standarder. Men vid gymmen finns exempelvis inga stötdämpande mattor under ställningarna. Maskinerna är däremot byggda så säkert som det bara går, enligt Thomas Wiklund.

– Vi vill ju ha rörliga maskiner och visst, i dem kan barn klämma sig, men därför har vi också gummiklämsskydd på dem för att undvika klämskador.

På lekplatser ska däremot lekredskap vara fasta redskap.

Monica Ulvede, förskolechef i Skarpnäcks stadsdel, säger att det inte finns regler för var förskolepersonalen får ta med barn, men hon anser inte att utegym är en bra lekplats.

– Vad är syftet med att vara där? Det låter mycket märkligt att förskolepersonal skulle ta med sig barn dit, säger hon.

Enligt Monica Ulvede måste personalen göra en bedömning av säkerheten på plats. Det är förskolan som bär ansvaret om ett barn skadar sig på ett gym.

För de som tränar på gymmen där­emot gäller träning under eget ansvar. Om man skadar sig är det hemförsäkringen som träder in.

Fakta

Andra utomhusgym

Källa: Stockholms stad