Husen längs Dragonvägen speglar Upplands Väsby kommuns arkitektoniska visioner. Foto: Emil Salmaso

Nya Upplands Väsby ska byggas med småstadskänsla

Glöm det moderna, nu är det småstadskänsla som gäller. Kommunstyrelsen vill att hus i centrala Väsby byggs i klassisk stil. Först ut blir nästa del av Fyrklövern. – Det är byggda miljöer som har den där trevliga stadskänslan, säger Oskar Weinmar (M).

  • Publicerad 16:56, 21 feb 2020

Upplands Väsby kommun planerar att utlysa en tävling för andra delen i bygget av området Fyrklövern, längs med Mälarvägen.

Markanvisningen är ännu inte satt i pränt, men ett av kraven som kommer att ställas är att området byggs i ”klassisk arkitektur”.

– Vi menar att man bygger med utgångspunkt i stilförlagor som finns innan 1930-talet. Till exempel Gamla Råsunda i Solna, gamla stenstaden i Stockholm eller flera av husen i Sundbybergs kärna, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

– Det har vi sett är något som människor verkligen uppskattar och som gör att de trivs i miljön de vistas.

Solnakvarteret Slottet i Råsunda är inspirerat av Gripsholms slott. Foto: Åsa Sommarström

Grundar sig i enkätundersökning

Stilstudien grundar sig i en enkätundersökning kontoret för samhällsbyggnad lade ut på kommunens hemsida i höstas, i vilken Väsbybor fick rangordna bilder av byggnader uppförda mellan 1880-talet och i dag. Enligt stadsbyggnadskontoret svarade omkring 670 personer på enkäten, vilket motsvarar drygt en procent av Väsbys befolkning.

Resultatet har inte redovisats än, men Oskar Weinmar menar att det är tydligt vad Väsbyborna gillar för stil på husen. Resultatet kommer även att ligga till grund för den så kallade gestaltningsbilaga som nybyggnationer i centrala Upplands Väsby ska utgå från. Bilagan ingår i kommunens dokument som beskriver synen på stadsbyggande.

– Jag ska inte föregripa något, men resultaten är ganska tydliga. Bilagan ger inspiration och styrning av vad Väsbyborna vill se mer av. Även i Lidingö, Nacka och Sigtuna utvecklas områden med klassiska kvaliteter.

Redan klassiska områden i Väsby

Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freylander pekar på områden i Väsby byggda i klassisk stil. Han bor själv i Danderyd, men rör sig då och då i Väsby, bland annat för att hämta folk på stationen, säger han.

– Det byggs ju redan på Dragonvägen. Man har 1960- och 1970-talshusen på östra sidan, och på västra sidan byggs de i 1920-1930tals-stil. Tidig funkis.

Kommunen vill att det rör sig mycket folk längs gatorna, och husen får inte vara högre än fem våningar. Foto: Emil Salmaso

Måste lösa parkeringsfrågan först

Innan kommunen kan utlysa markanvisningstävlingen för Fyrklövern måste man ta fram en struktur för hur de nya kvarteren ska kunna byggas.

  I dag är det bland annat en parkering där, så vi måste lösa parkeringsfrågan först, säger Lena Nordenlöw, stadsarkitekt på Upplands Väsby kommun.