Poppis. Spikeball blir allt mer populärt, och är enligt Västerortsgruppen en sport som passar alla. Foto: Mikael Andersson

Nya trendsporten växer i Västerort

Korsa volleyboll och skolgårdsspelet king, så får du spikeball. Sporten är relativt ny i Sverige, men i Åkeshov har en Västerortsliga vuxit fram, och alla är välkomna.

  • Publicerad 15:39, 24 sep 2020

Det här är ett bra sätt att lära känna nya människor.

Det är tomt på Åkeshovs BP när Simon Stenquist, Esther Loder, Daniel Svärd och Sofia Sjöö går ut på gräsmattan. Alla fyra bor på studenthemmet Tempus intill, och har sedan i mars setts varje måndag för att spela spikeball.

Med sig har de ett nät, det ser ut som en liten studsmatta, samt några gula mjuka bollar.

– Man ska serva bollen och träffa nätet. Man behöver inte heller använda händerna utan det är okej att sparka eller använda andra delar av kroppen, berättar Simon Stenquist.

Från början var de åtta stycken, men nu har Stockholm Spikeball växt till 120 spelare. Normalt brukar det vara runt 40 personer som träffas klockan 19 på gräsmattan vid Nya Elementar.

Vanligt i studentstäder

Spikeball, eller roundnet som det också kallas, spelas oftast på stranden eller på en gräsmatta. I Sverige är det en relativt ny sport, för några helger sedan gick den första officiella SM-tävlingen av stapeln i Uppsala.

Simon Stenquist tycker det är kul att sporten växer. Han får medhåll av Sofia Sjöö.

– Jag såg flera som spelade på stranden när jag var på Öland i somras, det gick till och med att hyra nät där.

Det finns flera spikeball-lag i landet, de flesta i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

– Det verkar vara många studentstäder som plockar upp det. Men när det kommer till ett större organiserat häng är vi de enda i Stockholm, vi har folk som kommer ända från Handen för att vara med, säger Simon Bergquist.

Nytt gäng. Stockholm Spikeball ses i Åkeshov varje måndag för att spela den relativt nya sporten Foto: Mikael Andersson

Taggade. Simon Stenquist, Esther Loder, Sofia Sjöö och Daniel Svärd träffas varje måndag för att spela. Foto: Mikael Andersson

Vill bilda förening

De fyra är överens om att det här är en sport som alla kan utöva, oavsett ålder. Gänget har även fått förfrågningar från skolor om de kan komma och lära ut sporten.

– Men man får räkna med träningsvärk, jag var helt död i kroppen första gången jag spelade, säger Sofia Sjöö.

– Det händer att man får några skrapsår när man slänger sig också, fyller Daniel Svärd i.

Än så länge är Stockholm Spikeball ingen förening, men planerna finns, för att på så sätt kunna hyra inomhushallar inför vintern. Trots att gruppen växer, välkomnar de alla som vill att komma och testa att spela med dem gratis, och inga förkunskaper krävs.

– Man kan höra av sig till vår Instagram, annars är det bara att dyka upp. Det här är ett bra sätt att lära känna nya människor, säger Simon Bergquist.

Sporten Spikeball grundades i USA

Sporten grundades i slutet av 80-talet i USA, och kallas även för roundnet.

Vanligast är att man spelar två mot två, och målet är att träffa bollen i det trampolinliknande nätet. Spelet startar med att ena laget servar, och fortsätter så länge bollen fortsätter träffa nätet. Om en spelare missar bollen får det andra laget en poäng. Oftast spelar man först till 21 poäng.

Det första världsmästerskapet i spikeball var tänkt att gå av stapeln nu i september i Belgien. Men coronapandemin har gjort att mästerskapet skjuts fram tills 2021.

Den som vill spela med Stockholm Spikeball i Åkeshov kan kontakta deras instagram, #stockholmspike.

Visa merVisa mindre