Med en diskret kamera på knuten följer husägare vad som händer i trädgården. Foto: Mostphotos

Nya trenden: Villatjuvar jagas med kameror och Facebook

Har du också sett en övervakningsfilm från grannens villa­tomt i ditt Facebookflöde? Inte konstigt. Allt fler bevakar sin trädgård med kameror på husknuten och mobilen i fickan.

  • Publicerad 15:40, 20 apr 2017

Om syftet med filmningen är att sprida materialet på internet är det inte längre för privat bruk.

Det är inte många som vill prata om hur de stöldskyddar sitt hus offentligt. Men vi pratar med en villaägare i Västerort som ställer upp anonymt. Han har själv varit med om så många villatomtsstölder att han och familjen har bestämt sig för att flytta. Han tror att vi kommer se fler och fler åtgärder för att skydda våra hem.

– Jag är övertygad om att det är så. Nu är det väldigt många som börjar installera rörelsedetektorer och filmkameror och ger varandra tips om var man kan köpa det, säger han och fortsätter:

– Jag har kamera inomhus, och om vi inte hade bestämt oss för att sälja så hade jag köpt en för trädgården direkt efter den senaste stölden.

Håller koll i mobilen

Att efterfrågan på kameror ökar, bekräftar Pierre Bäckström, grundare av kameraövervakningsföretaget Seeyou.

– Det skrivs och pratas mycket om kameror. Och det gör att gemene man ringer och ställer mer frågor idag än tidigare, säger han.

Många kameror är välutvecklade, har bra bild och kan till exempel känna skillnad på vad som bara är grannens katt och vad som är en människa. Det gör att man undviker falsklarm. Men det kunder framförallt efterfrågar idag är att få all information direkt in i mobilen, menar Pierre Bäckström. På så sätt kan man ha stenkoll på huset i realtid var man än är.

Är våra hus på väg att bli som Fort Knox?

– Kanske i vissa fall. Men samtidigt som man kan installera säkra rum och fönster som är okrossbara, vilket det pratas mycket om i branschen – så har det inte alls slagit igenom som kameror, säger Pierre Bäckström.

Han menar att det kanske finns en gräns som handlar om att vi vill undvika känslan av att ha ”byggt in” våra hem.

– Larm och kameror är ganska enkelt att sätta upp, vi har kommit över nån acceptansnivå där det är normalt att ha kameror idag. Men att mura in sig i sitt hem – då kanske det börjar kännas olustigt, säger han.

Kan vara olagligt

Många villaägare sprider sina övervakningsfilmer i sociala medier i syfte att varna grannar och efterlysa misstänkta. Ett beteende som inte är okontroversiellt, kanske inte ens lagligt. Privatpersoner behöver inte söka tillstånd eftersom övervakningsfilmerna är för privat bruk.

– Om syftet med filmningen är att sprida materialet på internet är det inte längre för privat bruk, säger Martin Hemberg, jurist på datainspektionen.

Han menar dock att det kan finnas gråzoner.

– Det blir en gränsdragning, en sluten Facebookgrupp med 20 medlemmar kanske kan vara okej, men om det är 3000 medlemmar är det kanske inte det, säger han.

Polisen varnar

Tommy Stiernerlantz på Vällingbypolisen tycker att kamerorna på många sätt är en positiv utveckling. Men han ser ytterligare ett problem med att sprida bilder på Facebook, nämligen att vissa kan få för sig att gå ut och ta fast personen själva.

– Man måste vara förnuftig och förstå att ingen är dömd eller misstänkt för brott bara för att den till exempel har varit på tomten. Man kan uppmana folk att vara vaksamma, men det är viktigt att man inte tar saken i egna händer, säger han.  

Så här säger lagen om kameror

Privatpersoner är undantagna kameraövervakningslagen. Det betyder att man inte behöver tillstånd för att filma, så länge övervakningskameran endast filmar den enskilde personens tomt och endast används för privat bruk.

”Men om privatpersonen har för avsikt att sprida övervakningsmaterialet till en vidare krets, exempelvis på Internet, omfattas kameran av reglerna i kameraövervakningslagen”, skriver Datainspektionen på sin hemsida.

Man är skyldig att informera om att kamera­övervakning sker genom tydlig skyltning.

Visa merVisa mindre

”Kameror förhindrar inte brottet”

Kameror kan vara bra för tryggheten. Men de klassiska stöldskydden är fortfarande de bästa, menar Pia Lindström, vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen.

En grannsamverkan som gör att de boende i området är uppmärksamma är det bästa receptet mot brott, menar Pia Lindström, vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen. Foto: Mats Åsman

– Att köpa en kamera och sätta utomhus, det förhindrar inte brott. Brottet begås ofta ändå, gärningsmannen tar till exempel på sig en schysst luva och så är det klart, säger Pia Lindström, vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen.

I stället är det de klassiska tricken, som försvårar för tjuven, som fortfarande är de mest effektiva.

–  Att ha grannsamverkan som innebär att det finns en uppmärksamhet i området – där människor hjälps åt att se till varandras bostäder och säger hej till folk och frågar vem de söker är nummer ett, säger Pia Lindström.

Lättare att lösa brottet

Lås på fönster och dörrar och att låsa fast grejer som står utomhus; cykeln, grillen och annat av värde är nummer två. Men kameror och larm är ett bra komplement.

– Dels förkortar de tiden för tjuven och dels kanske de gör att brottet blir löst, säger Pia Lindström. 

Även Tommy Stiernerlantz på Vällingbypolisen, som är positiv till kameror, menar att varken kameror eller larm egentligen förhindrar några brott.

Men då låter det ju som att det inte är någon idé?

– Jo, det är bra att mentalt kunna förbereda sig, du vet att ett brott har begåtts innan du kommer hem. Det kan vara viktigt – om jag vet att mitt barn kommer komma hem först från skolan så kan jag ringa och förbjuda den att gå hem, säger han och fortsätter:

– Vi kanske inte griper personen som begått brottet på en gång, men två månader senare kanske vi tar en människa på ett inbrott, och då kan vi spåra tillbaka och hittar kanske 10 till 15 inbrott som begåtts. Då kan det vara väldigt avgörande att den filmen finns för att styrka just det inbrottet.