Skarpnäcks kulturhus storsatsar på musik för unga. Nu byggs en ny inspelningsstudio i kulturhuset. Musikansvarige Magnus Hörnell inspekterar snickaren Fredrik Wahlströms kneg. Foto: Linda Gren

Nya tongångar i Skarpnäcks kulturhus

Ny inspelningsstudio, Popkollo och samarbete med artistbokarna Luger. Skarpnäcks kulturhus storsatsar på musik för att dra till sig tonåringarna. Nu behövs eldsjälar.

  • Publicerad 08:20, 1 okt 2015

Det går inte att gnälla på att det inte finns någon lokal. För det gör det.

– De yngsta som är här är 13-åriga punktjejer. Sedan har vi gubbar kring 60 bast också. Verksamheten är öppen för alla ett tag till, men så sakteliga ska de vuxna fasas ut.

Magnus Hörnell står bland bråtet i replokalen som byggs om till att även bli en inspelningsstudio. Han är informatören som under kulturhusets nya giv även blivit musikansvarig – ”man får rycka in där det behövs”.

Trixigt att locka tonåringar

Tidigare samarbetade kulturhuset med Studiofrämjandet. Nu har de bestämt sig för att driva replokalen i egen regi. Inspelnings- och musikutrustning har köpts in, med ombyggnationerna går kalaset loss på cirka 175 000 kr.

– Vi har lätt att nå yngre. Och äldre. Problemet är att nå dem mellan 13 och 25 år, det är helt klart svårast. Musiken är ett sätt att locka hit dem och få in dem i övrig verksamhet. Annan kultur – dans, teater, konst – har vi skött bra. Men musiken har glömts bort. Replokalen har legat här och puttrat på. Det är allt, säger Magnus Hörnell.

Studio och popkollo

Efter succé med ett rap battle i maj – ”det ska vi köra igen!” – blir det nu ändring på det. Bortsett från studiobygget fixas bland annat Popkollo Skarpnäck för första gången, ett dagsläger för tjejer som vill spela. Det finns tankar kring att göra Popkollo till något permanent här.

Och det har inletts ett samarbete med produktionsbolaget Luger, en av landets tyngsta aktörer i livesammanhang.

– Vi snackar om att arrangera workshops kring till exempel låtskrivande, att deras artister kommer hit och inspirerar ungarna. Men i min drömvärld får vi igång en klubbverksamhet här i Skarpnäcks kulturhus som blir som en förortens Debaser.

Det han pratar om är en aktiv scen där Luger på sikt själva kommer att vilja boka in sina artister.

– Här finns en konsertlokal som tar 360 pers. Vi behöver bara engagerade unga som vill fixa saker, och lika engagerade vuxna som kan ställa upp och hjälpa dem.

Hitta eldsjälar

Magnus Hörnell, själv basist i klassiska punkbandet Asta Kask, berättar om hur han vill få in medborgarna i något som kallas ”community work”: äldre vuxna, det vill säga folk över 18 år, som ideellt rycker in som mentorer för att hjälpa ungdomarna med arrangemang, workshops och handledning. Det gäller att ”få tag i eldsjälarna”.

– Skarpnäck är lite utsatt, precis som många söderorter. Det är låga inkomster och sociala problem. Men här finns oerhört mycket kreativitet som vi vill hjälpa till att släppa fram. Det går inte att gnälla på att det inte finns någon lokal. För det gör det. Vi har en jättebra lokal här i kulturhuset. Det är resten som saknas.

Kulturhusets önskelista

1. ”Engagerade eldsjälar med musikintresse som vill engagera sig ideellt för ungdomarna.”

2. ”En ny ljudanläggning till konsertlokalen.”

3. ”Pengar till att anställa musikpedagoger.”

Visa merVisa mindre