Knäckt. Laheeb Mezel blev nyligen av med tillståndet att sälja cigaretter eftersom han fick en varning för två år sedan. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare

Den nya tobakslagen slår hårt mot de som nekas att handla med cigaretter. "Jag funderar på att sälja min butik, men då blir jag arbetslös", säger en före detta tobakist. Han hävdar att hans dagskassa mer eller mindre förintats sedan socialförvaltningen underkände honom.

  • Publicerad 20:00, 18 feb 2020

Taxichaffisen hoppar in genom dörren:

– Säljer du cigaretter, frågar han, och gör den universella handgesten av någon som tar sig ett bloss. När chauffören får ett nekande svar dyker mannen ut lika snabbt som han dök in.

Laheeb Mezel rycker på axlarna, och säger:

– Det här händer hela tiden, varje dag. Förr hade jag en bra dagskassa. Nu har jag en skitkassa.

På Folkungagatan har Mary tobak fått byta namn sedan årsskiftet. Ordet "tobak" har försvunnit från skylten ovanför det lilla hålet i väggen. Detta efter att socialförvaltningen i december nekade Laheeb Mezel att fortsätta sälja tobaksvaror, enligt den nya lagen från i somras.

Han säger att han förr hade en totalförsäljning på 30, 40, ibland 50 000 kronor per dag. Nu ligger en arbetsdag på 3 till 4 000 kronor. En katastrof, förklarar Laheeb Mezel, som ägt Mary tobak i fem år.

– Ingen tobak, inga kunder. Jag funderar på att sälja affären, men inte nu. För vad ska jag göra då? Jag blir arbetslös.

Anledningen att tjänstemän sagt nej är att stadsdelen, som då hanterade tobaksfrågor, 2018 delade ut en varning till butiken. Detta efter att man vid en inspektion hittat cigarettaskar med utländsk text på. Alltså misstänkta smuggelcigg.

Laheeb Mezel hävdar att han köpt de 19 suspekta limporna på en Finlandsbåt, de var hans egna privata, och att polisen har avskrivit alla misstankar om brottslighet.

En "skitlag"

– Det är en orättvis skitlag. Om jag kör dåligt får jag böter. Och om jag blir av med körkortet kan jag få tillbaka det efter en tid. Men här får jag ingen andra chans. Varför är de så hårda? Många affärer i Stockholm kommer att få problem, säger den bekymrade kioskägaren.

Carina Cutlip är chef på socialförvaltningen med ansvar för de här granskningarna. Hon säger att ärendet med Mary tobak är ett mycket typiskt exempel på då det finns misstankar om vad som kallas för tobaksrelaterad brottslighet. Och då får man inget tillstånd.

Det står inte längre "tobak" i rött på skylten. Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Sacharias Källdén

Ekonomiska oegentligheter och bokföringsbrott är andra orsaker till att en handlare kan få tumme ner. En del har fått avslag då ägaren inte kunnat visa hur hen försörjer sig – personen har enskild firma men deklarerar noll i inkomst. Om man lever på sin rörelse måste tjänstemännen kunna se det.

Ska ha varit klanderfri i tre år

– Vi tittar tre år tillbaka efter domar och varningar. Det är alltså brott som ska vara kopplade till butiken och företaget på något sätt. Om man misshandlat någon i affären kan man alltså bli av med tillståndet, säger Carina Cutlip.

Hon berättar att förvaltningen fått bra snurr på hanteringen av tobakister, efter en inlärningsprocess då uppgiften landade hos dem för bara lite mer än ett halvår sedan.

– Det är svåra beslut. Det är ofta enskilda firmor vilket gör att det får stora konsekvenser. Många får nog stora svårigheter att gå runt utan tobak.

Tobakslagen

Sedan den 1 juli 2019 krävs tillstånd för att sälja tobak, precis som med alkohol. Hanteringen av de båda sköts av Socialförvaltningens tillståndsenhet. De har anställt 12 tjänstemän för att hinna med tobaken i Stockholms kommun.

De butiker och krogar som ansökte innan den 1 november 2019 får fortsätta sälja tills ansökan behandlats.

Pris för att söka tillstånd: 9 500 kr.

Ansökningar innan den 1 november: 966.

Antal godkända hittills: 340.

Antal avslag hittills: 20.

Antal överklaganden hittills: 9.

Förvaltningen räknar med att ha kommit ikapp med alla ansökningar till sommaren 2020. Samtidigt inkommer tre, fyra helt nya ansökningar i veckan.

Visa merVisa mindre