Lokalt. Rolf Svensson, initiativtagare till nya taximärket i Nacka-Värmdö, och åkaren Olle Asplund. "Ibland blir vi kontaktade av de större taxibolagen som har kört vilse. GPS:en funkar inte överallt härute" säger Olle. Foto: Eva Tonström

Nya taxibolaget öppnar egen växel på Värmdö

Det nya taxibolaget Gustavsberg-Nacka taxi har tagit över en stor del av förarna från Värmdö taxi. I veckan startade de sin nya lokala växel i Mölnvik.

  • Publicerad 15:14, 29 sep 2020

Nu har ett stort antal åkare – totalt cirka 25 bilar – som tidigare körde för Värmdö taxi gått över till nya taxiverksamheten Gustavsberg-Nacka taxi. Den sista hakar på 13 oktober.

De nya bilarna började rulla i somras och den här veckan drog de igång sin nya lokala växel i Mölnvik, ovanpå Värmdö färgbod.

– Det är samma telefonister som jobbat på Värmdö taxi tidigare, så de har stor lokalkännedom, i både Nacka och Värmdö, säger Rolf Svensson, initiativtagare till Gustavsberg-Nacka taxi och vd på Värmdö taxi fram till år 2020.   

Alla åkare sades upp

Alla förare bor också på Värmdö så de kan sina områden väl, även Nacka, enligt Rolf Svensson.  

Bakgrunden är att Taxi Stockholm, som äger Värmdö taxi AB sedan 2010, sade upp alla åkare på Värmdö taxi i somras. Företaget har funnits i drygt 30 år och haft sin bas i Hemmesta.   

– De satte oss på pottan. Vi blev inte ens erbjudna att gå med i Taxi Stockholm, säger Olle Asplund, en av åkarna som tidigare körde för Värmdö taxi.

Hade inte det nya taxinamnet skapats hade han, och fler med honom, tvingas lägga ned sitt åkeri, berättar han.

Gustavsberg-Nacka taxi har i och med detta också tagit över all skolskjuts och transporter till och från kommunens omsorgsboenden, något som tidigare låg på Värmdö taxi.

– Vi märker att det finns ett behov av taxi. Folk vill åka både lokalt inom kommunen och till och från Stockholm, säger Bo Hjert, vd i Haninge-Nynäshamn taxi AB, där Gustavsberg-Nacka taxi ingår.

"Handlar om att överleva"

Orsaken till att Värmdö taxis åkare sades upp är coronapandemin, enligt Satish Sen, tf VD och koncernchef på Taxi Stockholm.

– Vi har drabbats hårt av corona och tvingats göra flera besparingar. Det är inte bara på Värmdö taxi vi tvingats säga upp åkare. Det har handlat om att överleva, säger han.

När de dessutom tappade skolskjutsavtalet gick det inte längre att driva runt Värmdö taxi i dess tidigare form, menar han. Varför kommunen sade upp avtalet med Värmdö taxi är oklart, enligt Satish Sen. Bolaget Värmdö taxi, liksom deras växelnummer, kommer att finnas kvar, förklarar han.

– Man kopplas då till vår centrala växel. Vi har cirka 200 förare, bosatta på Värmdö, som kommer att fortsätta serva Värmdöborna, säger han.

Gustavsberg-Nacka taxi har en Facebook-sida med samma namn där man kan hitta mer info. Sju av åkarna som tidigare körde för Värmdö taxi valde att gå till Topcab Nacka-Värmdö i juli, med totalt 17 bilar. De har också en ett nytt lokalt växelnummer.

Lokalt. Rolf Svensson, initiativtagare till nya taximärket i Nacka-Värmdö, och åkaren Olle Asplund. ”Många äldre vill ta taxi för att storhandla, då har vi flärdtaxan. För 120 kronor får man åka runt och göra ärenden i Gustavsberg och Mölnvik" säger Olle. Foto: Eva Tonström