Soledad Azna och Sara Swanson öppnar queer-tatueringsstudion Stademonia på Kungsholmen. Foto: Maja brand

Nya tatueringsstudion ska vara ett safe space med bläck för alla

We’re here! We’re queer! And we’re getting tattoos! Stockholm får i dagarna sin första queera tatueringsstudio.

  • Publicerad 09:00, 23 jun 2017

Studion föddes mer ur tvång än lust. Soledad Aznar (läs mer om henne här) sökte jobb bland Barcelonas tatuerare men fick ofta kalla handen eftersom hon är kvinna. Det blev nödvändigt att starta eget för att få livet att gå ihop. Under namnet Stademonia drog hon och frun Sara Swanson igång eget: veganvänligt och queer med Pride-flaggan ständigt i topp.

Efter 12 år i Barcelona har familjen nu tagit sitt pick och pack till Stockholm för att öppna upp sin tatueringsstudio på Kungsholmen, om hörnet från den koloss som polisstationen utgör. Studionamnet och profilen som queertatuerare med vegankoll, alltså att de vet hur du undviker att få bläck med insekter och benaska under huden, har fått följa med.

Läs även Emil tatuerar puckat och konstigt

– Vad det betyder att vi är ett ”queer safe space”? Att vi inte tar för givet vad folk som kommer hit har för genus. Det gör allting bekvämare redan från start, förklarar Sara Swansson, och tecknar en bild av en bransch som lider av sexism och heteronormativitet.

– Mycket har blivit bättre de senaste 15 åren. Men jag har hört 100 historier från kvinnliga kunder om hur de blivit raggade på av den manliga tatueraren. Det är väldigt intimt att tatueras, och det blir så sexualiserat om du ligger där i trosor och sedan ber tatueraren om en dejt. Det händer inte här. Och vi bedömer inga motiv som typiskt kvinnliga eller manliga.

Läs även Tatuerare med rättvisepatos

Svårt att öppna i Stockholm

I lokalen på Celsiusgatan råder ordnat byggkaos. Invigningen rusar allt närmare och det är mycket som måste göras innan Stademonia kan slå upp portarna på sin nya adress.

– Vi trodde det skulle vara öppnare här i Stockholm. Men det visade sig vara svårt att hitta ett ställe. Många har sagt nej när de fått reda på att det handlar om tatueringar, förklarar Sara medan hon sitter på den ännu inplastade second hand-soffan från Erikshjälpen.

Läs även Tatuerarna som fick nog av sexism – öppnar feministisk studio

Det är Sara, som ursprungligen är från Stockholm, som jonglerar den snåriga svenska byråkratin som gör det krångligt att fixa något så alldagligt som internet. Soledads svenska är ännu knagglig efter bara två månader i landet. Anledningen till att de flyttar hit är för att parets två barn ska få närmare till mormor och morfar, och att livet som småbarnsförälder och egenföretagare ändå är lättare här än i Spanien.

Helig kvinno-demon

Namnet Stademonia uttalas ”santa demonia” och är ett ihopsatt ord på spanska som kombinerar något bra (”helgon”) med något dålig (”demon”, i detta fall en kvinnlig sådan).

– Det var inte tänkt så från början men vi fick helt naturligt en stor gaykundkrets i Barcelona. Nu här i går vi ut med den profilen direkt från start, här finns en stor queer- och gaycommunity. Det finns en del feministiska tatuerare i Stockholm men jag tror att vi är de första queertatuerarna. Och även om vi inte är först, så blir det bara mer av allt. Och det är roligt. Det behövs en community för att folk ska ha kul och känna sig bekväma.

Läs även Bläck som bryter machokulturen

Sara och Soledad har mycket att göra innan invigningen om ett par veckor. Foto: Maja brand