Nya svar väntar om bakterier i dricksvatten

Sedan förra veckan råder kommunen boende i Tullingeberg att koka dricksvattnet. I dag väntar svar på prover tagna i helgen. – Det troliga är att vi förlänger kokningsrekommendationen, säger Ann Sofie Bäck på Botkyrka kommun.

  • Publicerad 12:41, 6 aug 2018

Efter att ha hittat bakterier i vattnet i Tullingeberg gick kommunen i förra veckan ut med kokningsrekommendationer för dricksvatten och vatten som används i matlagning i Tullingeberg. Enligt kommunen berörs cirka 5 000 personer.

– Nu väntar vi på svar för proven vi tog i helgen och definitivt svar för provet som togs i onsdags, säger Ann Sofie Bäck som är kommunikatör på Botkyrka kommun.

Kommunen gick ut med de preliminära svaren för onsdagens prov i fredags. Onsdagens prov visade på att det fortfarande fanns bakterier i vattnet. Senare på måndagseftermiddagen väntas definitivt svar för onsdagsprovet och preliminärt svar för provet från i helgen.

– Det troliga är att vi kokningsrekomendationen kvarstår, säger Ann Sofie Bäck.

Kommunen har ännu inte kommit fram till hur bakterierna hamnat i vattnet. Enligt kommunen krävs två provsvar som visar på att vattnet är tjänligt för att de ska häva rekommendationen att koka vattnet.