Nya superskolan i Farsta tar form

Totalrenoveringen ska förvandla gamla Farsta gymnasium till en superskola med över 1 000 grundskoleelever. I höst flyttar prestigefyllda Adolf Fredriks nya musikklasser in. Planen: göra skolan till ett levande kulturcenter.

  • Publicerad 11:36, 17 mar 2015

En så här fin plats ska ju inte stänga klockan 16! Tanken är att skolan ska öppna upp även kvällstid för olika kulturella aktiviteter.

I veckan fattades det sista beslutet som krävs för att upprustningen av gamla Farsta gymnasium ska kunna påbörjas. Nu väntar en totalrenovering som ska förvandla den stora, vita 1960-talsbyggnaden till en toppmodern grundskola.

– Det här är ett jättestort och ambitiöst byggprojekt som nog kommer kosta runt 150 miljoner kronor. Tanken från staden är ett det här ska bli ett flaggskepp. En modernt utrustad och fräsch skola som blir öppen och luftig, säger Wolfgang Johansson.

"Farsta känns helt rätt"

Han är rektor för Farsta grundskola som i dag består av Hästhags- och Kvickenstorpsskolan. Från och med i höst kommer även Adolf Fredriks nystartade filial ingå i organisationen när 120 musikklassare i årskurs 4 och 5 flyttar in i den nygamla skolan.

– Söktrycket har varit mycket högt och vi har tagit in elever från hela Stockholm. Adolf Fredrik ska ha samma höga kvalitet här som i stan. Vi vill öppna upp verksamheten och nå ut till nya målgrupper. På det sättet känns Farsta helt rätt. Här får vi dessutom vara med och bygga upp något från början, säger Sara Sjöblom, biträdande rektor för Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.

Över 1 000 elever

Parallellt med att musikklasserna flyttar in i kommer den stora renoveringen att genomföras. Vid årsskiftet 2015/2016 flyttar delar av Hästhagsskolan över. Hösten 2016 ska hela upprustningen vara klar och då flyttar resten av Hästhagsskolan och hela Kvickenstorpsskolan över. Musikklasserna fylls sedan på underifrån tills man har två klasser i varje årskurs från 4 till 9. År 2019 beräknas skolan ha 1 160 elever, då är det fullt.

– Under tiden får Hästhagsskolan en välbehövlig ombyggnad och Kvickenstorpsskolan används som evakueringslokal åt andra skolor i Söderort som ska renoveras. Men redan om mellan fem och sju år tror jag att vi själva fyller alla tre skolor igen, säger Wolfgang Johansson.

"Bra att det blandas"

Då kommer Rania Ouertani och Elin Österlund, som går i nian på Kvickenstorpsskolan, vara vuxna.

– Det känns nästan tråkigt att vi inte får uppleva flytten. De kommer ju byta upp sig. Ljuset, ytorna, allt känns jättebra här. Sen tror jag att det är viktigt för oss unga i Farsta att känna att vi prioriteras. Att det satsas på något nytt här, säger Elin Österlund.

– Eller hur! Vi har inte glömts bort, fyller Rania Ouertani i.

De är extra förtjusta i att prestigefyllda Adolf Fredrik blir en del av Farsta grundskola.

– Det är bra för Adolf Fredrik att inte bara leva i sin egen bubbla och för barnen i Farsta är det bra att få syn på nya möjligheter. På Kvicken har vi lyckats med det, att lära känna varandra över gränser och hjälpas åt. Det är jättebra att det blandas ännu mer, säger Elin Österlund.

Ska bli kulturcenter kvällstid

När vi kikar runt i gymnasiets ödelagda lokaler börjar Wolfgang Johanssons hjärna jobba ännu snabbare. På skolgården skulle han vilja ha en amfiteater och aulan kallar han för Farstas finaste samlingslokal.

– En så här fin plats ska ju inte stänga klockan 16! Tanken är att skolan ska öppna upp även kvällstid för olika kulturella aktiviteter: kör, teater, musik och annat föreningsliv. Drömscenariot är att det är öppet här till åtta, nio på kvällen måndag till torsdag. Men vi får ta ett steg i taget, sånt här bygger man inte på en kaffekvart, säger Wolfgang Johansson.

Vem flyttar när?

Hösten 2015 flyttar två fjärdeklasser och två femteklasser från Adolf Fredriks nya musikklasser in i gamla Farsta gymnasium.

Våren 2016 flyttar delar av Hästhagsskolan in.

Hösten 2016 flyttar resten av Hästhagsskolan och hela Kvickenstorpsskolan in. 2019, när musikklassorganisationen är fullt utbyggd, kommer skolan rymma 1 160 elever.

Samtidigt renoveras Hästhagsskolan och beräknas vara klar att användas igen 2018 eller 2019. Då bedömmer staden att de 350 platserna kommer att behövas.

Kvickenstorpsskolan används som evakueringsskola åt andra skolor i Söderort som renoveras. På sikt rustas sedan Kvicken upp och används som vanlig skola med plats för 400-500 elever.

Visa merVisa mindre