Nya skolan som ska ha plats för 630 elever. Foto: Visbyark

Nya större Örskolan ett steg närmare

Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.

  • Publicerad 14:10, 23 nov 2020

Planen att riva den gamla skolan i Ör och istället bygga en ny F-6-skola med plats för 630 elever har nu antagits av kommunstyrelsen. Det blir även en fullstor idrottshall som kan användas av elever på dagarna och föreningsliv på kvällarna.

– Ör har haft skola i flera decennier så platsen känns ganska självklar även om den nya skolan blir större än den tidigare. Och det är billigare att bygga en stor skola än två mindre, säger Stefan Bergström (C), exploateringskommunalråd.

Många synpunkter

Detaljplanen var under sommaren ute på granskning och synpunkterna var många.

Bland annat befarade många att trafiksituationen skulle bli sämre. Grannar och andra Örbor tyckte även att skolan och idrottshallen blir för stora och att det borde byggas en eller två mindre skolor i Ör respektive Hallonbergen.

– Jag har full respekt för att de människor som bor där tycker att det blir invasivt i vardagen. Ör är en stadsdel som i stort sett har varit oförändrad sedan den byggdes så det blir stor skillnad mot hur det har varit tidigare, men det är också en del av att bo i en stad, säger Stefan Bergström.

Men en ny skola väger tyngre?

– Ja, men så är det ju. Annars måste vi hitta en annan plats och vi har inte många andra platser. Vi får bygga så effektivt som möjligt på de ytor som finns.

118 underskrifter

Sammanlagt har 59 skriftliga yttranden kommit till staden med synpunkter under granskningen, varav en är en namnlista med 118 underskrifter.

Nätverket Ör och bostadsrättsföreningar i området är också några som inte tycker om förslaget.

Den största skillnaden sedan granskningsförslaget finns i skolans gestaltning, berättar Mattias Häggblom, planarkitekt i Sundbybergs stad.

– Den har blivit mer detaljerad och fått en mer levande bottenvåning, säger han.

Och så här kommer idrottshallen se ut. Foto: Visbyark

Detaljplanen måste också godkännas i kommunfullmäktige den 23 november och sedan kan planen också överklagas.

Under cirka sex år har eleverna på Örskolan gått i paviljonger/baracker vid Örvallen och det finns en risk att många som går i skolan i dag aldrig får gå i den nya.

Skolbyggnaden tros nämligen stå klar som tidigast hösten 2024 och kan börja byggas tidigast hösten 2021. Men den tidsplanen kan försenas ytterligare om detaljplanen överklagas.

– Sex år är oerhört lång tid för ett barn, mer än halva grundskolan, så det är klart att det är en fördel att få klart skolan som möjligt. Och jag hoppas att Örborna kommer vatt ara stolta över skolan och att den blir en levande plats mitt i Ör, säger Stefan Bergström.

Det här är Örskolan

1967: Örskolan byggdes.

1992: En tillbyggnad gjordes.

2005: Skolan renoverades.

2015/2016: Skolan utrymdes på grund av arbetsmiljöproblem.

2020: Detaljplanen för skolbygget läggs ut på samråd och granskning – nu kan den antas av politikerna i kommunstyrelsen och sedan i kommunfulllmäktige.

Källa: Skolverket/Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15