Den elfte och tolfte augusti genomfördes den 50:e upplagan av Danderyds OS, arrangerat av Danderyds SK:s friidrottsförening. En unik tradition i Sverige, enligt föreningen själva.

Till dagen bjuds från tvåorna upp till sjätteklassare in gratis.

Två av årets deltagare var kusinerna och danderydsborna Amanda Lundberg, 11 år, och Hedda Lundberg, 8 år – den nya generationen tävlande. De tog fjärde respektive första plats i grenen 60-meter, i sin årsklass.

– Jag blev lite besviken att det inte gick bättre för mig, säger Amanda Lundberg och tillägger:

– Men det var kul ändå!

– Det roligaste med tävlingen var att alla kan vara med, fyller Hedda Lundberg i.

50-tal funktionärer

I fjol hölls ett lite mer bantat Danderyds OS, med anledning av corona. Då tävlades det bara i stafett, berättar ordförande för DSK, Jan Berneryd. Men i år blev det både längd, sprint och andra grenar.

– Det är en unik tradition. Vi är väldigt glada att kunna arrangera det här med skolorna, säger han.

Ett 50-tal funktionärer deltog under årets OS.

– Målet är alltid att inspirera barn att fortsätta idrotta, eller börja idrotta. Man måste inte vinna medalj, men jag brukar säga till föräldrarna att barnen alltid kan sikta på ett personligt rekord, säger han.

En stor familjefest

Kusinerna Amanda och Hedda gjorde under tävlingen sin debut i Danderyds OS. Papporna och bröderna Martin och Fredrik Lundberg minns själva traditionen med värme.

De tävlade båda i olika grenar – sprint, längdhopp, med mera – när de växte upp.

– Du träffade liksom alltid din ärkefiende, och fick möta honom i en viss gren. Det var väldigt speciellt, säger Fredrik och Martin tillägger:

– Man gick runt och scannade av för att se vilka som var här från andra skolor, någon du kände till från förra året. Det var alltid spännande, säger han.

De sammanfattar dagen som en familjefest. En dag då man kan träffa personer man aldrig träffar annars, kanske någon man tävlade mot som liten.

– Det gör väldigt mycket och skapar en gemenskap, säger Martin Lindberg.

Rättelse: Amanda Lundberg fick fel namn (Frida Lundberg) i en tidigare version av artikeln.