BOX. Micaela Swahn ledde in Zaragazzo i den nya, moderna stallboxen på Sättra gård. Foto: Jesper Lundberg

Nya stallet klart på Sättra gård

Skärtorsdagen var en stor dag för alla hästälskare och medlemmar i Väsby Ridklubb. Då invigdes det nya stallet på Sättra gård.

  • Publicerad 17:00, 7 apr 2021

Vi är jätteglada för det nya stallet som är modernt, rymligt och luftigt.

Efter ett halvt års byggande har nu 15 moderna stallboxar i anslutning till ridhuset invigts på Sättra gård i Väsby. Men det var först på måndagen som hästarna flyttade in på riktigt. Ståtliga halvblodet Zaragazzo var först in i sin box.

– De första ridskoleeleverna som tog hästar från det nya stallet var helt överväldigade. Det var så roligt att se deras miner, säger Li Niller, ordförande i Väsby ridklubb.

Det gamla stallet, med en del spiltor, är byggt på 1950-talet. Det är fortfarande kvar, men ska på sikt byggas om enligt de nya riktlinjer som gäller.

– Det var ett svinstall från början. Det är gammalt och slitet, så det är oerhört skönt att få en ny och modern stalldel.

Det nya stallet är en ”otrolig kick för hela föreningen”.

– Vi har runt 450 uppsittningar i veckan och knappt 600 medlemmar. Och många tillbringar mycket tid i stallet, inte bara på hästryggen.

Ridskolechef Anna Ågren är också mycket nöjd.

– Vi är jätteglada för det nya stallet som är modernt, rymligt och luftigt.

Anpassningar

Ridskolan har fått anpassa sin verksamhet flera gånger i takt med att coronarestriktionerna har skärpts. Ridlektionerna har kunnat hållas med anpassningar i grupperna.

Kafeteria, läktare och omklädningsrum har varit stängda och tävlingarna inställda.

– Trots pandemin har vi inte tappat medlemmar i vår verksamhet. Hästfolk är trogna och engagerade och kärleken till hästarna övervinner allt.

Med för att klippa det blågula bandet var bland andra Andrea Möllerberg (VB) Jesper Lundberg (VB) och Mats Grufman, anläggningsstrateg vid kultur- och fritidskontoret.

Stolt

– Jag är oerhört glad och stolt över att vi äntligen kan inviga ett modernt och genomtänkt stall för att kunna utveckla vår fantastiska ridklubb, säger Andrea Möllerberg, (VB).

Det kommer att ge personal och medlemmar en stor förbättring i deras vardag och förhoppningsvis kommer de hästar som får husera i de nya boxarna att trivas lika bra.

INVIGNING. Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, klippte bandet på invigningen under överinseende av Micaela Swahn, stallpersonal, Li Niller, ordförande i Väsby ridklubb, Ellen Larsson, ridlärare, Anna Ågren, ridskolechef, samt Mats Grufman, anläggningsstrateg på kultur- och fritidskontoret. Foto: Jesper Lundberg

Ombyggnad av ridhus, stall och övervåning

Färdigt:

Etapp 1: Under 2018 byggdes ett nytt ridhus på Sättra gård.

Etapp 2: 15 moderna stallboxar som uppfyller lagstiftningen invigdes på skärtorsdagen.

Återstår:

Etapp 3: Enklare kafeteria på övervåningen. Inte bestämt när det arbetet kan påbörjas.

Anläggningen ägs av Upplands Väsby kommun, som har bekostat bygget.

Den drivs av Väsby Ridklubb.

Väsby Ridklubb har cirka 600 medlemmar.

Visa merVisa mindre