Walter Helldén och Leo Ekenhjälm i kompisgungan på Vällingbyskolans nya skolgård. Foto: Anders Göransson

Nya skolgården – som eleverna vill ha den

Från trist asfaltsplan med slitna redskap till uppfräschad lekyta med kompisgungor, klätterställning och nya träplank till fotbollsplanerna. Vällingbyskolan har fått en ny skolgård, och eleverna har själva varit med och utformat den.

  • Publicerad 16:06, 20 sep 2018

– Vi fick titta på bilder från andra skolgårdar för att se vad de hade gjort, och kollade om vi kanske kunde göra likadant, säger Leo Ekenhjälm från klass 4C, en av eleverna som varit engagerad i arbetet.

Det började med en rundvandring på skolgården för att se vad som behövdes. Sedan fortsatte det med möten med en projektledare, två landskapsarkitekter och en representant för Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB.

– Och så kollade vi med de andra eleverna vad de ville ha. För mig var det viktigt att det blev lekställningar istället för bänkar. Jag tyckte att nu när vi fick pengar kunde vi göra något roligt av dem, säger niondeklassare Walter Helldén, som också var med i projektgruppen.

Stora förändringar

I somras genomfördes upprustningen, och eleverna verkar nöjda.  Walter har gått i Vällingbyskolan sedan lågstadiet och förändringen av skolgården är som natt och dag.

– Då var det bara en stor asfaltsplan. Nu är det helt annorlunda och mycket bättre, konstaterar han.

Bland nyheterna på skolgården finns bland annat en ny scen, en bollring, en lekpark på konstgräs, fräscha träplank till fotbollsmålen, nya pingisbord och basketkorgar, en klätterställning, en målad 30-metersbana att springa på och stora gungor för flera, så kallade kompisgungor.

”Snurran” är den nya skolgårdens populäraste lekredskap. Eleverna Leo Ekenhjälm och Walter Helldén har varit med och välja ut den. Foto: Anders Göransson

”Snurran” populärast

Men den utan konkurrens populäraste nymodigheten är ”Snurran” – en stor skiva som eleverna sätter sig på i stora klasar och försöker hålla sig kvar på när den snurrar allt fortare.

– Den är otroligt populär. Jag har aldrig varit med om maken, säger skolans rektor Petronella Brehm, inte utan förundran i rösten.

Petronella Brehm, rektor på Vällingbyskolan, är nöjd med den skolgården. Foto: Anders Göransson

På torsdagen hölls en liten invigningsceremoni för att fira att Vällingbyskolans 820 elever har fått sin nya skolgård. Petronella Brehm höll ett litet tal och klippte ett rosa band.

– Den förra skolgården var väldigt sliten så det här är ett enormt lyft, säger hon.