Visionsskiss föreställande Mårbackastråket mot väster. Foto: White arkitekter

Nya skisser: Så blir Telestaden i Farsta

Nu har Rikshem och Ikano Bostad släppt bilder på hur prestigeprojektet Telestaden ska se ut i sin färdiga skepnad. Till och med 19 november kan allmänheten säga sitt om förslaget.

  • Publicerad 12:50, 8 okt 2019

Skisserna på det förvandlade kontorsområdet visar bland annat Mårbackastråket – en gågata med närservice där såväl kontorsnissar som små hundar i koppel kan strosa runt, om man ska tro bildmakarna White arkitekter.

Det byggs också en grönyta vid namn Mårbackaparken, samt naturligtvis nya hus. 2 000 bostäder ska det bli, liksom kontor, skolor och förskolor, idrottshall, äldreboende och kulturverksamheter.

Polisen flyttar in i Telestaden

Mellan två och 12 våningar kommer de nya kåkarna att bestå av. Bland färger och material nämns trä, röd keramik, rödbrun tegel och betong.

Skivhusen längs Vitsandsstråket kommer att byggas om till bostäder och Vitsandsparken blir "det största offentliga rummet i området", så som det uttrycks i pressmeddelandet.

– Vi gläds åt att vi har ett så fint planförslag där vi bland annat lyckats skapa ett område med såväl bostäder som kontor och samhällsservice och nu är vi nyfikna på allmänhetens tankar och idéer, säger Per Högdin, projektchef för Telestaden, i meddelandet.

Farsta ska få ny livescen – men ingen vet var

Den som vill vädra sina åsikter om förslaget kan delta i det samråd som pågår till och med 19 november. På Mårbackagatan 11 kommer även en utställningslokal med detaljplan och visualiseringar att hålla öppet mellan 7 och 19 november.

Flygvy över det än så länge imaginära Telestaden. Foto: White arkitekter

Det planerade grönområdet Mårbackaparken. Foto: White arkitekter