Anmälningar om klotter i Bromma har ökat kraftigt sen år 2015. Foto: Mitt i

Nya siffror: Klotter ökar kraftigt i Bromma

Antalet anmälningar om klotter i Bromma har ökat kraftigt de senaste tre åren. – Jag tycker att man ska skärpa till nolltoleransen ytterligare, säger Jan Tigerström (M) som är vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 17:56, 4 jun 2018

Moderaterna i Bromma har tagit del trafikkontorets siffror över antalet klotteranmälningar i stadsdelen de senaste tre åren. Mellan januari och maj 2015 anmäldes 228 fall av klotter, i år är antalet 864 anmälningar.

Jan Tigerström (M) som är vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd tror att ökningen nedskräpningen i stadsdelen bidrar till ökat klotter.

– Jag får in synpunkter från folk i stadsdelen. Rent allmänt tycker man att det blivit skräpigare, det finns en känsla av något slags förfall. Det saknas en grundsyn därför tycker väl folk att det är mer okej att klottra här.

Jan Tigerström (M)

På andra ställen i staden finns lagliga klotterväggar, till exempel i Farsta och Tensta. Det är dock inget Moderaterna i Bromma vill införa.

– Jag tycker att man ska skärpa till nolltoleransen ytterligare. Det innebär att klottret ska ha tvättats bort inom 24 timmar. Sen tror jag också att det är viktigt att man går ut med ett tydligt budskap att det inte är okej att klottra på vår gemensamma egendom.

Vad säger du till de som tycker att grafittimålning är en konstform?

– Jag har ingen förståelse för det. Det är vår gemensamma egendom och våra privata hus, det är inte acceptabelt att kleta ner i vårt gemensamma rum.

Fakta

Antal anmälningar om klotter i Bromma

2015: 228 anmälningar
2016: 295 anmälningar
2017: 635 anmälningar 
2018: 864 anmälningar

Källa: Trafikkontoret