Idag kom Folkhälsomyndighetens senaste rapport över antal smittade under föregående vecka i Sverige. Siffrorna visar att antalet bekräftade fall fortsätter att öka i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Österåker och Vaxholm.

Mest ökade det i Österåker som hade 192 bekräftade fall under förra veckan. Veckan innan var den siffran 122.

I Vallentuna rapporterades 112 smittade under vecka 46, en minskning från föregående vecka. I Österåker 192, Vaxholm 54, Täby 284 och i Danderyd 137. Totalt testades 779 personer positiva i kommunerna.

LÄS MER: https://www.mitti.se/nyheter/nya-restriktioner-nytt-maxtak-pa-atta-personer-infors/reptkp!V4rX7f8NYhnRjR5LO1fg/

"Avstå från sociala sammanhang"

Förra veckan testades 9661 personer positiva i Stockholmsregionen. Veckan innan (vecka 45) var den siffran 7 695, enligt en rapport från Smittskydd Stockholm.

– Se till att inte vara nära andra personer än de i ditt hushåll eller de du har kontakt med, som nära anhöriga. Avstå sociala sammanhang med större antal deltagare, där har vi fått tydliga skärpningar från regeringen. Och testa dig vid symptom, sa Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten presskonferens.

Högt tryck på Danderyds sjukhus

Under onsdagen meddelade Danderyds sjukhus att 95 personer vårdades för covid-19 på sjukhuset, varav sex stycken på intensivvårdsavdelningen (IVA). För att tackla det nya vårdläget har man ökat antalet iva-platser för covid-patienter från 8 till 16.

Under torsdagen förstärkte Danderyds sjukhus stabsläget .

– Det är ytterligare ett steg upp i beredskapsläget för att kunna prioritera åtgärder och fatta snabba beslut med anledning av situationen vi är i, säger Bernd Schmitz, presschef på Danderyds sjukhus, till Mitt i.

LÄS MER: https://www.mitti.se/nyheter/just-nu-gymnasieskolorna-stanger-inte/reptkr!KdeZBaYQHECGD2YdILPWLQ/