Precis som varje vecka höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens om coronaläget i Sverige under torsdagen, och presenterade den senaste rapporten över antal bekräftade fall.

I Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker är siffrorna fortsatt höga. Totalt 714 nya smittade rapporterades in, en något lägre siffra än veckan innan då 779 blev bekräftat smittade.

– Vi ligger nu på en väldigt hög nivå och små förändringar i hur vi uppför oss kan påverka utvecklingen av det här väldigt mycket, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under presskonferensen.

Vaxholm hade under förra veckan sin högsta siffra hittills, med 66 bekräftade fall.

I Danderyd rapporterades 119 smittade under vecka 47, en minskning från föregående vecka. Även Täby (264), Österåker (161) och Vallentuna (104) hade en relativ minskning från vecka 46 – men ett fortsatt högt antal fall jämfört med tidigare under hösten.

Anders Tegnell uppmanar fortsatt till hemmajobb och avstånd till andra människor.

– Det är viktigt att tänka på vår handhygien och jobba hemifrån så mycket som möjligt. Tänk även på att undvika trängsel och inte träffa nya människor.

Hela Stockholmsregionen hade 9 528 bekräftade fall under förra veckan. Veckan innan dess var den siffran 9 490, enligt Smittskydd Stockholms senaste rapport.

Avråder från att besöka köpcentrum

Imorgon (27 november) börjar black friday. Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare avrått allmänheten från att vistas i inomhusmiljöer, som butiker och köpcentrum.

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm varnar Stockholmare från att trängas i butiker och gallerior.

– Handla på nätet! Och om du prompt måste handla något i en butik så välj en tid när det är få människor där. Kommer du dit och ser att det är trängsel, ta ditt ansvar och vänd i dörren, säger hon till Mitt i Stockholm.