En del av renoveringen är klar – resten fortsätter. Foto: Arkivbild

”Nya” Sergels torg är klart – men inte stöket

Tätskiktet på Sergels torg har renoverats för 1,5 miljarder – och nu är det klart. Men det dröjer innan trafikstöket är över.

  • Publicerad 13:08, 27 jun 2018

Tätskiktsrenoveringen vid Sergels torg har pågått sedan 2012 och nu är arbetet klart. 28 000 kvadratmeter av marken har frästs bort, nytt tätskikt har installerats och spårkroppar till SL:s spårväg City har monterats.

Renoveringen blev en dyr historia. Som Mitt i tidigare berättat landade prislappen på omkring 1,5 miljarder.

Renoveringen har stor betydelse för Sergels torgs fortsatta fortlevnad, men innebär inga större förändringar för stockholmarna. Staketen runt torget har tagits bort men i övrigt ser det likadant ut.

Rondellen fortfarande avstängd

Rondellen är fortfarande avstängd för bilister som kör från Hamngatan till Sveavägen. Dessutom kommer det dröja innan cykelbanans koppling mellan Sergels Torg och Hamngatan finns på plats.

Även spårläggningen för Spårväg City på Klarabergsgatan fortsätter, vilket innebär att det kommer att vara stökigt även där ett tag framöver.

– Spåren ska läggas på de fundament som vi har byggt tidigare under projektet. Det gör att det kan bli det svårt för allmänheten att se skillnaden, säger Kristi Rasmussen Eklund, kommunikationsansvarig för projektet.