Fri andrahandsuthyrning är ett nytt säljknep. Varför? Foto: Karin Nilsson

Nya säljknepet: Hyr ut din lägenhet fritt i andrahand

Nyproducerade lägenheter i Hässelby säljs inte bara med argument som stora balkonger och lummig omgivning. Fri andrahandsuthyrning tas också upp som ett plus. Något som möter kritik av Jan Valeskog (S).

  • Publicerad 12:27, 29 nov 2017

När de nyproducerade lägenheterna som planeras på Snödroppsgränd i Hässelby villastad ska säljas görs det med ett nytt säljknep. Styrelsen tillåter fri andrahandsuthyrning. Varför dyker det upp i en mäklarannons?

– Det är små lägenheter och vi vänder oss främst till förstagångsköpare som ska flytta hemifrån. När det blir dags att flytta in kanske man ska plugga i en annan stad och då ger det en större flexibilitet under tiden man inte kan bo där själv, säger mäklaren Christian Göransson, som tror att fri andrahandsuthyrning kommer bli allt vanligare.

Jan Valseskog (S), stadsbyggnadsborgarråd, har inte stött på fenomenet i en mäklarannons förut. Eftersom studier på annan ort redan är ett skäl för att hyra ut i andrahand ser han inte vad skillnaden skulle bli.

– Man undrar ju om det är något annat de tänker på. Sen är det ju så att föreningen som bildas när folk flyttar in kan välja att ändra stadgarna så därför kan inte mäklaren lova att fri andrahandsuthyrning ska fortsätta gälla, säger han.

Kan bli problem

Jan Valeskog ser att det skulle kunna bli problem om väldigt många i en fastighet hyr ut i andrahand.

– Systemet bygger ju på att man har en fungerande bostadsrättsförening som tar ansvar. Annars finns det risk för att fastigheten och den ekonomiska förvaltningen missköts, säger han.

Christan Göransson håller dock inte med om det eftersom styrelsen ska bestå av dem som äger lägenheterna.

– De som äger lägenheterna har fortfarande ansvaret så det ligger ju i deras intresse att ha fungerande hyresgäster. Sen tror jag inte att det kommer att bli så att 80 procent köper en lägenhet för att hyra ut den till någon annan utan att folk främst köper lägenheter för att bo där själva.