Marina och Angelika gillar skolgårdens klättervägg. Foto: Christian Lärk

Nya Rudanskolan i Handen har öppnat – kolla in bilderna

Tidigare var skolan undangömd i Handens gamla utslitna tingsrättslokaler – nu har man fått plats i splitternya, stora och ljusa lokaler. Den tidigare anonyma Rudanskolan har blivit en av Haninges största skolor med plats för 800 elever. Kolla in bilderna.

  • Publicerad 14:47, 20 sep 2020

Det är fullt med elever ute på den nya skolgården. En del spelar kingboll, andra testar klätterväggen.

De två kompisarna Marina Algailani, 9, och Angelika Adamsson, 10, gillar mycket med nya Rudanskolan, inte minst maten och att klättra.

Fullt med elever på trappan vid skolgården.

– Vi har ätit korv stroganoff, chili sin carne och broccolisoppa och allt har varit supergott. Golvet i klassrummet är rent och det finns mycket att upptäcka. Vi kan visa er! På rasterna åker vi mest rutschkana och klättrar, säger Marina.

Rudanskolan har bytt från en över 15 år lång anonym tillvaro i de gamla tingsrättslokalerna i Handenterminalen till den nybyggda jätteskolan ovanför Rudans friluftsområde.

Josephine Wallenberg har väntat i 17 år på en ny skola. Foto: Christian Lärk

Den extroverta rektorn Josephine Wallenberg är klädd i rosa, blommig skjorta och svarta läderbyxor.

Naglarna är mintblå.

På huvudet bär hon liksom alla andra lärare hatt. Det är ”crazy friday”-tema.

Skolan ligger just ovanför Rudans friluftsområde. 20 ytterligare pedagoger anställdes inför terminsstarten. På den gamla skolan gick 515 elever, nu är de på väg mot 800. Foto: Christian Lärk

Hennes mobiltelefon ringer konstant. Josephine är noga med att svara varenda person. Hon skiner.

Ända sedan skolan, som drivs av Academedia-ägda Pysslingen, öppnade i Handenterminalen 2003 har Josephine hoppats på något bättre.

15-åringarna Lovisa Möller och Alex Ottosson-Forsberg tycker att skolan är större och fräschare än den gamla. Foto: Christian Lärk.

– Det är bara 2,5 år sedan jag fick se ritningarna. Det var överraskande. Men sedan har det gått väldigt fort – för bara någon månad sedan var det helt tomt i lokalerna. Jag har inte haft någon semester, säger Josephine och skrattar.

Det är öppet och ljust inne på skolan. Från lärarrummet ser man ut i korridorerna.

Fakta

Antalet barn och elever i koncernens skolor ökar

Totalt driver Pysslingen, som blev en del av friskolekoncernen och utbildningsföretaget Academedia 2011, ett 50-tal för- och grundskolor i landet. Varav 21 med integrerade förskolor.

Det går bra för Pysslingens ägare. Antalet barn och elever i Academedieas skolor ökade med 5 procent det första kvartalet 2020 jämfört med 2019, och vinsten i år är större än väntat.

 

 

 

Källa: Academedia/Pysslingen
Visa merVisa mindre

– Jag är väldigt glad över hur det blev. Vi vill inte att personalen stänger om sig, utan att de ser eleverna även när de fikar och har rast. Då förebygger vi väldigt mycket problem, säger Josephine.

I dag går 660 elever och ett 30-tal förskolebarn på skolan, men Josephine tror att man snart är uppe i 800 elever.

Trappan vid skolgården. Foto: Christian Lärk

Även en separat förskola ska byggas på tomten.

Skolan kommer ta dubbelt som Haninge kommun först hade beräknat och det har uttryckts oro i kommunen för att skolgården blir för liten.

Skolan har fått en egen idrottshall som man ser direkt från entrén. Foto: Christian Lärk

– Men elever har inte haft någon skolgård överhuvudtaget förrän vi flyttade hit. Det är det vi kommer ifrån, säger Josephine.

Isabell Nordström, 10, och Ida Mustonen, 10, hänger på skolgårdens trappa innan lunchen.

Hela området, som tidigare var en del av det gamla fritidsstugeområdet i södra Handen, är helt nytt och ligger mellan Örnens väg och modulbostadskvarteret.

Runt skolan byggs cirka 450 bostäder.

Mårten Davidson, administrativ chef på skolan, berättar att det varit extra mycket energi på skolan sedan invigningen. ”Man märker det på eleverna – man dras med”, säger han. Foto: Christian Lärk

Det familjeägda byggföretaget Turbinen har byggt skolan och hyr ut den till Academedia. Hur långt hyreskontraktet är på och vad skolan kostat Turbinen vill parterna inte berätta för Mitt i.

Bild från en av de första lektionerna efter invigningen. Matte står på schemat hos klass 6-3. Foto: Christian Lärk

Även nya Åbyskolan i Västerhaninge och Nakterhusskolan i Vega har stått klara inför höstterminen.

Nya Rudanskolans trappa vid skolgården. Foto: Christian Lärk