I våras kunde Mitt i Huddinge berätta om Anna och Anders Wallgren, som ville sätta solpaneler på taket på baksidan av sitt hus i Snättringe. Men kommunen sa nej – och hänvisade till att området är kulturmiljöklassat.

I beslutet stod att solcellsanläggningen skulle innebära en förvanskning av bebyggelseområdet och att solceller "utgör ett främmande och ej lämpligt inslag i miljön".

solpaneler/repvec!fxPa54qPRltbHKZVEUdHg/

Flera personer i Stuvsta har fått avslag på sina bygglovsansökaningar om att sätta upp solceller på taket, av samma anledning.

I takt med ett ökat klimatengagemang och skenande elpriser har intresset för solceller ökat.

Nu har bygglovsförvaltningen fått i uppdrag att ta fram riktlinjer för lovprövning av solceller i kulturmiljöområdena Snättringe gård-Skogsäng och centrala Stuvsta med Segersminne.

Det är områden med stor villabebyggelse och under senare tid har en rad bygglovsärenden gällande att sätta upp solceller aktualiserats inom dessa två områden.

https://www.mitti.se/nyheter/det-allmanna-intresset-vager-tyngre/repved!v7RR1iFNkAxW3TWVrZCONw/

Snabbare handläggning

– Om det kommer enstaka ansökningar i ett område kan vi hantera dem var för sig, men när en fråga börjar uppkomma flera gånger inom ett och samma området finns det ett behov av att skapa riktlinjer, säger Morgan Randall Svahn, bygglovschef.

Tanken är att det ska bli tydligare vad som gäller för den som vill sätta upp solceller, och vad man kan göra för att enklare få bygglov.

– Men det handlar också om att vi kan göra en snabbare handläggning och inte behöva göra en lika stor utredning varje gång, säger Morgan Randall Svahn.

Enligt honom handlar det inte om att sortera bort ansökningar, som ändå skulle fått avslag.

Innebär det här att det kommer att bli enklare att få bygglov för solceller för Stuvstaborna?

– Jag kan inte föregå riktlinjerna. Vi kommer att titta på rättspraxis och ta ett helhetsgrepp på hela orådet. Det vi vet är att det kommer att bli tydligare. Men det troliga är att genom att följa riktlinjerna kommer fler att kunna välja en väg som gör att de kan få bygglov.

Varför är det bara Stuvsta som berörs?

– Det är det området med flest villor som ingår i kulturmiljöprogrammet. Om vi skulle ta fram riktlinjer för hela kommunen skulle det ta betydligt längre tid.

Det är inte satt någon tidsram för utredningen, men förhoppningen är att den ska vara klar i år.