Det regionala returbolaget Sörab bygger nu för fullt Vallentuna returpark intill St1-macken vid Okvista arbetsområde. Här ska Vallentunaborna snart kunna både återvinna och återbruka.

Modell för parken är Stockby returpark på Lidingö.

– Våra politiker besökte Stockby och tyckte den var ganska bra. Jag tror faktiskt många Vallentunabor kommer att välja nya returparken för sitt trädgårds- och grovavfall, säger Beri Fajic, renhållningshandläggare på Vallentuna kommun.

Det kortsiktiga målet med Vallentuna returpark är att minska belastningen på Hagby återvinningscentral i Täby. Dit är många Vallentunabor, men även Sundbybergs- och Solnabor i dag hänvisade. Det har gjort Hagby överbelastad med cirka 350 000 besök årligen, och en tidvis mycket ansträngd trafiksituation.

Ska bli lättare att återvinna

De mer långsiktiga målen är att miljöpåverkan från avfallshanteringen inom Sörabs ägarkommuner ska minska och att det ska bli enklare för Vallentunaborna att återvinna.

– Det går en buss precis utanför returparken (Vallentuna IP:s hållplats) och det är inte alls långt till Roslagsbanan om man vill ta den. Jag skulle säga att returparken blir väldigt central, men utan att ligga mitt i den centrala kärnan, säger Beatrice Tjärnhell, kommunikationschef på Sörab.

Håller tidsplanen om att parken står klar i april 2022?

– Innan sommaren ska den nog vara klar. Sedan är inte själva öppningsdatumet riktigt bestämt än, säger Beatrice Tjärnhell.

Om så väldigt många tar kollektivtrafiken till returparken är Beri Fajic tveksam till.

– Inte många tar grovavfallet på bussen. Däremot kommer vi se över de mobila återvinningscentralerna som finns varannan vecka på ett 30-tal platser i kommunen. Där ska det bli bättre tillgänglighet, något vi sedan utvärderar efter 2022.

Sörabs budget för bygget ligger på cirka 40 miljoner kronor.