Bagarmossens centrum ska få en look modell 50-tal. Tommy och Elsie Pettersson, far och dotter, sätter upp en skylt för tobak och spel. Foto: Mikael Andersson

Nya retroskyltar ska göra Bagis tryggare

Bagarmossen fixas till i det lilla med retrokorrekt 50-talsreklam. Snyggt och tryggt säger Stockholmshem, elak gentrifiering säker kritikerna. Vad tycker butiksägarna? Vi var med när Fadi Shahin fick ny skylt.

  • Publicerad 12:13, 26 jan 2017

Vi vill att Bagarmossens centrum ska få stil och se prydligt ut

– De gav mig ett förslag och jag sa "vi kör på det". Det ser fräscht ut. Och såklart hoppas jag att den ska locka mer folk.

Klockan är strax före nio på morgonen och Fadi Shahin håller på att öppna upp sin spelbutik. Ställa ut reklam, slå igång skärmar, tända lampor. Samtidigt jobbar montörer med att få upp hans nya ljusskylt ovanför porten. Den är i 50-talssnitt och matchar frisörgrannens gamla logga som sitter intill.

Men för Fadi Shahin blir det inget äkta neon, utan modern LED-belysning: lättare, billigare, miljövänligare. 

Som i Hökarängen

En enskild tobakshandlare som byter skylt har inte direkt något blytungt nyhetsvärde. Men manövern ingår i Stockholmshems drag att försöka göra Bagarmossens centrum snyggare och tryggare.

Allmännyttan äger i stort sett alla fastigheter här och butiksägarna erbjuds nya fönster, skyltar samt rådgivning om hur deras affärer ska bli mer lockande. Ogästvänliga galler och jalusier ska bort, istället blir det okrossbart så kallat "hammer glass".

Mitt emot på andra sidan torget har Gibrail Khashos kemtvätt redan fått en 50-talsförvandling samt blivit av med sitt galler. Näst på tur för en makeover står Jalla livs, som även ska genomgå större renoveringar.

Lars Sjögren är Stockholmshems förvaltare med ansvar för Bagarmossens centrum. Han säger att de tagit lärdom av Hökarängens förvandling för ett par år sedan, där allt fick skyltar som snirklats på gammeldags vis.

LÄS ÄVEN: Hökis - från ökänd till åtrådd

Skillnaden i Bagis är att det står folk fritt att säga bu eller bä. En ny LED-logo kostar mellan 40 000 och 80 000 kronor beroende på storlek, en saftig summa för en småföretagare. Stockholmshem pyntar en del av prislappen men inte allt.  

Kan inte tvinga någon att byta

– Vi kan inte tvinga någon. Fast hittills har alla sagt ja. Vi arbetar på successiv och tar det lugnt. Vi vill att Bagarmossens centrum ska få stil och se prydligt ut. Och på natten så gör öppna, belysta skyltfönster och ljusskyltar att det blir tryggare, säger Lars Sjögren, och berättar att de vill få inskrivet i hyresavtalen att butikerna har ansvar för att sköta om sin uppdaterade reklam. 

I Hökarängen har renoveringsarbetet mötts av kritik. Det har anklagats av olika grupper för att utgöra en komponent i gentrifierings-taktik, där Stockholmshem på sikt vill byta ut Hökis traditionella arbetarklass mot medelklassiga hipsters. Ett uppsnofsat centrum lockar mer köpstarka boende vilket leder till chockhöjda hyror.

LÄS ÄVEN: Chockhöjda hyror för konstnärerna i Hökarängen: "Stockholmshem har lurat oss"

De farohågorna har dryftats även gällande Stockholmshems arbete i Bagarmossen. 

"Tufft för många"

Lars Sjögren säger att han är bekant med gentrifierings-anklagelserna, men att det inte är många gånger han fått frågor om det.

– Vi vill lyfta centrum och göra det trevligt både för de boende och butiksägarna som hyr av oss. Jag tycker det är positivt om här finns affärer som drar kunder från till exempel Kärrtorp, Skarpnäck och Farsta. Några drastiska hyreshöjningar finns det inte utrymme för. Många av de här ägarna har det tufft.

Fadi Shahin har drivit spelbutik i Bagarmossen i 14 år. Han säger att han inte känt sig tvingad att skaffa den kostsamma skylten.

– Jag ser det som en investering för framtiden. Den är snygg och jag hoppas att den sitter där den ska och lyser.

Butiksägaren Fadi Shahin är nöjd med sin nya lysande logga. Foto: Mikael Andersson