Stefan Löfven höll under måndagen en pressträff tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg(S), finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), socialminister Lena Hallengren (S) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Från och med 24 november föreslås maximalt 8 personer få delta på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.

Budskapet var tydligt: Allt, precis allt, som inte bedöms som helt nödvändigt bör man avstå från. Man bör avstå från gym, bibliotek och middagar, enligt statsministern.

– Det är sorgligt att inte få göra det man vill göra. Men just nu spelar det ingen roll. Coronaviruset tar dessvärre ingen hänsyn till våra känslor, säger Stefan Löfven.

https://www.mitti.se/nyheter/regeringen-stoppar-alkoholforsaljning-efter-22-00/reptkk!w94sdZOmSq4WJ7l2HUKLg/

Han poängterade därefter sitt budskap, två gånger om.

– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt. Ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, sade han två gånger på rad.

Träder i kraft nästa vecka

Förslaget skickas på remiss i dag och kan träda i kraft den 24 november.

– Det här ska även gälla privata sammanhang. Allt fler agerar som att faran är över, säger Mikael Damberg.

– Det här saknar motstycke i modern tid, säger Stefan Lövfen.

Kan gälla året ut

Målet är att det här är en tillfällig restriktion som ska gälla i fyra veckor. Om läget inte förbättras kan det dock förlängas och gälla över både jul och nyår.

Folkhälsomyndigheten tittar nu närmare på vad som ska gälla under jul och nyårshelgerna.

– Vi avser att återkomma i god tid före jul hur vi ser på de helgerna och vilka restriktioner som ska gälla, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Besked om detta väntas komma en bit in i december.

Vad gäller?

Gränsen på maximalt åtta personer gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller till exempel inte privat fester, middagar, restauranger eller köpcentrum. Däremot vill regeringen att dagens besked ska vara "normgivande", det vill säga att folk inte träffas mer än åtta personer även hemma.