Hallar och anläggningar stängs fram till den 24 januari. Yrkesverksamma elitidrottare är undantagna från beskedet. Foto: Johanna Lundberg

Nya restriktioner: Idrott för barn och ungdomar stoppas

Nya, hårda restriktioner infördes i helgen i Stockholm. Det påverkar bland annat ungdomsidrotten och kulturen.

  • Publicerad 06:40, 21 dec 2020

Folkhälsomyndigheten kom i fredags med nya restriktioner, och kommuner och regioner uppmanas att stänga all icke-nödvändig verksamhet, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari.

Det fick Stockholms stad att stoppa all barn- och ungdomsidrott. Även simskola med planerad start den 11 januari skjuts upp.

"Från söndag den 20 december stänger samtliga idrottsanläggningar även för all organiserad verksamhet för alla åldrar, såväl inomhus som utomhus. Yrkesverksamma elitidrottare är undantagna. Inga tider för allmänhetens åkning kommer att finnas på stadens isytor", skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Flera utomhusanläggningar i staden kommer att vara belysta kvällstid, men staden avråder från all spontan gruppverksamhet.

RF: "Rejält oroade"

Riksidrottsförbundet är oroliga över helgens besked från Stockholm och flera andra kommuner:

– Vi uppmanar nu alla kommuner att i dialog med idrottsrörelsen fatta kloka beslut där vi kan bedriva utomhusträning på ett smittsäkert sätt. Vi är rejält oroade över att vi riskerar tappa väldigt många som behöver idrott, rörelse och gemenskap mer än någonsin. Våra föreningar är väl rustade och tillsammans klarar vi även denna tid, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i en kommentar på förbundets hemsida..

Kulturen stänger också

Stadens bibliotek håller stängt från den 20 december. Stängningen omfattar alla folkbibliotek. Däremot undersöks om biblioteken i Kista, Högdalen och Farsta att komplettera stadsdelarnas medborgarservice.

– De tre öppna biblioteken planeras endast erbjuda tillgång till datorer, skrivare och scanner för att stötta och säkra medborgarservicen i staden. Ingen fysisk utlåning av böcker kommer att ske och inga läs- eller studieplatser är tillgängliga, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman i ett pressmeddelande.

Kulturskolans verksamhet under jul- och nyårshelgerna ställs in om det går att genomföra digitalt. Kulturskolan planerar preliminärt att starta vårterminen som planerat den 25 januari, meddelar staden.

Även Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg stänger all verksamhet inklusive restaurangerna i Kulturhuset från och med i dag, måndag 21 december, till och med 24 januari 2021.

Fler åtgärder

Stadens krisledningsnämnd beslutade under måndagen dessutom om följande:

Samtliga medborgarkontor hålls stängda. Ett antal så kallade servicenoder på utsedda medborgarkontor och bibliotek kommer att öppnas som ersättning. Stadens öppna förskolor och parklekar hålls stängda. Stadens fritidsgårdar hålls stängda. Undantag kan göras utifrån lokala behov. Planerade jullovsaktiviteter ställs in. Även kring detta kan undantag göras utifrån lokala behov.