NYA BUD. Friska barn som bor med en coronasmittad person ska stanna hemma, rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten. Men någon egentlig effekt på smittspridningen i samhället blir det inte. Foto: Jannie Flodman

Nya rekommendationer: Symtomfria barn ska stanna hemma

Folkhälsomyndigheten menar nu att symptomfria barn ska hållas hemma från skola och förskola, om någon annan i familjen är smittad.

  • Publicerad 09:49, 1 dec 2020

Tidigare har barn som bott med föräldrar, anhöriga eller syskon som varit smittade med covid-19 varit tvungna att gå till skolan. Det har skapat en oro bland lärare och elever i skolan och klassrummen.

Nu förändrar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationerna.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Här är skolan där 25 av 26 lärare är sjuka

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand välkomnar beskedet.

– Det är ett mycket välkommet besked. Situationen i skolorna och förskolorna är mycket ansträngd. Situationen bland de friska lärarna är mycket tuff. De behöver få fokusera på undervisningen och elevernas lärande utan oro för att själv bli smittade, säger hon till Ekot.

Effekt på oron – inte smittan

FHM hävdar fortfarande att barn inte är drivande i smittspridningen. De bedömer inte att denna åtgärd kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt.

– Men vi vet att det råder en stor oro, samt att smittan sprids bland lärarna. Det här beskedet kan lätta lite på oron, säger Johanna Jaara Åstrand.