SKÖT DIG FÖRÄLDER. Staden ska ta fram ett dokument med regler på hur föräldrar ska bete sig i kontakten med sitt barns lärare och skola. Foto: Michael Toll

Nya regler ska få skolföräldrar att uppföra sig

Problemet med föräldrar som ställer orimliga krav på sitt barns skola, hotar lärare och trakasserar skolpersonal blir allt vanligare. Nu ska staden ta fram ett dokument med regler som föräldrar måste förhålla sig till.

  • Publicerad 20:00, 14 nov 2018

Tidigare har vi skrivit om påstridiga föräldrar som lägger sig i undervisningen och försöker påverka lärare.

Och att vissa föräldrar har svårt att inse var gränsen för deras engagemang i barnens skolgång bör dras är ett problem, enligt nya skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

När Stockholm stads budget presenterades i Stadshuset under onsdagen berättade hon att utbildningsförvaltningen därför ska få i uppdrag att ta fram ett så kallat ”förväntansdokument”.

AVSLÖJAR: Stadens nya skolregler skulle uppfostra föräldrar

Dokumentet ska innehålla punkter som dels handlar om vad föräldrar kan förvänta sig av skolan, dels om vad skolan kan förvänta sig av föräldrarna.

– Många föräldrar har helt orimliga förväntningar och krav på vad skolan kan åstadkomma, utan att de själva behöver anstränga sig. Det är ett ökande problem med föräldrar som hotar och trakasserar lärare och annan personal, säger Lotta Edholm (L).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt henne finns det föräldrar som gör i stort sett vad som helst för sina små telningar. Det är ett återkommande problem när hon pratar med lärare, rektorer och andra icke-överengagerade föräldrar.

– Föräldrar måste förstå att det finns gränser för deras engagemang. Nu måste politiken sätta ner foten och säga att det här inte är acceptabelt. Vi måste få bukt med det här, säger Lotta Edholm.

Förhoppningen är att förväntansdokumentet ska finnas på plats och börja användas under nästa år.