OLAGLIGT. Att skjuta raketer på pinne är numera olagligt och kan ge fängelse. Foto: Mostphotos

Nya regler: Nu är det förbjudet att skjuta nyårsraketer på pinne

Sedan i somras krävs det både tillstånd och utbildning för att får skjuta raketer med styrpinne. Mängder av stockholmare som har ansökt om tillstånd? Knappast.

  • Publicerad 07:56, 19 dec 2019

Från och med den 1 juni 2019 krävs det tillstånd och särskild utbildning för att fyra av raketer med styrpinne. Men det har inte varit någon lång ringlande kö till utbildningsplatserna.

– Vi har inte fått in en enda ansökning, säger Lisa Honkaranta, brandingenjör på Storstockholms brandförsvar.

Enligt henne medför den nya lagen istället att det skapats ett "självsaneringssystem". Det är numera nästintill omöjligt för privatpersoner att komma över tillståndspliktiga raketer.

Stockholm ratar de stora raketerna på nyår

De stora fyrverkerigrossisterna säljer inte längre vidare raketer med styrpinne till återförsäljarna, enligt Storstockholms brandförsvar. När de förra året, då raketerna fortfarande var lagliga, gjorde kontroller bland de drygt 100 återförsäljare som finns i Stockholmsområdet fanns det i stort sett bara "tårtor" och andra typer av nyårsfyrverkerier att köpa.

– De raketer som är olagliga finns inte längre att köpa i normal handel. Vissa återförsäljare kanske har kvar några i sina lager, men då har vi upplyst dem att de bara får säljas till personer som har tillräcklig utbildning och tillstånd, säger Lisa Honkaranta.

Ingen möjlighet för polisen att kontrollera

Kontrollen av de 100 försäljningsställen som finns i Stockholmsområdet görs av Storstockholms brandförsvar i mellandagarna. Uppemot 80-90 procent av försäljarna hinner kontrolleras. Där upplevs kontrollen vara tillräcklig. Däremot är det knappast troligt att polisen har tid att rycka ut om de får larm om personer som skjuter raketer olagligt på nyårsafton.

– Jag har svårt att se hur det ska kunna göras. Men förhoppningsvis har de här raketerna redan fasats ut, eftersom tillgången har minskat rejält de senaste åren. Det är bra, för de är livsfarliga, har en helt egen vilja, flyger hur som helst och smäller av utan någon egentlig kontroll, säger Hans Alstermark, kriminalinspektör på Stockholmspolisens explosivvarugrupp.

Stockholm ratar de stora raketerna på nyår

Polisen kan ta raketerna i beslag, men hur det ska kunna efterlevas på nyår kan han inte svara på. Lisa Honkaranta håller med.

– Det är väldigt svårt att följa upp polisiärt. Det är ju omöjligt att hinna följa upp det, särskilt på nyår. Men troligtvis är det här inget stort problem eftersom tillgången av raketer på pinne numera är så otroligt låg.

Vill du skjuta raketer på pinne?

Då måste du ha tillstånd, och för att få det krävs utbildning.

Det får man från en av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, godkända utbildningsanordnare. Storstockholms brandförsvar har vissa utbildningar.

Utbidlningen kostar 2000-3000 kronor och tar 1-2 dagar.

Den som använder raketer med styrpinne, och saknar tillstånd och/eller utbildning, bryter mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Bryter man mot lagen av oaktsamhet döms man till böter, gör man det med uppsåt eller av grov oaktsamhet döms till böter eller fängelse i upp till tre år.

Visa merVisa mindre